800 – год. чинар от Джигурово в конкурса „Дърво с корен 2014”

debeaf92b69982b118a5b1aa15e82010_LОт 1 октомври започва гласуването за най-обичано българско дърво в петото издание на конкурса „Дърво с корен 2014”, търсещ историите, които свързват хората с техните любими дървета. Гласуването ще продължи до края на месеца на сайта на фондация „ЕкоОбщност“. По случай първия юбилей, тази година бяха обявени и пет категории, като новите сред тях са „Вековните дървета говорят“, в която се състезават столетни дървета, свързани с историческото ни минало, и „Дървото на нашето семейство“, събираща истории за родови дървета, грижата за които е обща семейна инициатива и традиция.

От Благоевградска област до финалния кръг достигнаха Джигуровският чинар, възраст над 800 г., с. Джигурово, общ. Сандански. В категория „Вековните дървета говорят“ журито допусна до финала и Източен чинар в двора на манастир „Св. Георги Победоносец”, с. Златолист, общ. Сандански

Тази година за участие в конкурса постъпиха 34 номинации от различни кътчета на страната, сред които се открояват както историите на вековни дървета, които с право могат да бъдат наречени живата история на България, като Джигуровския чинар, дъба над Сливница и чинарите край Белащица, така и дървета, около които витаят мрачни поверия и тъжни легенди, като Дяволското дърво край Синеморец и Самотния бор в Берковския Балкан. Сред изпратените предложения има много грабващи и трогателни разкази, които свидетелстват за силната привързаност на хората към дървета, които са знакови за местната общност или за цялото семейство, и които са неизменен участник в събитията от техния живот. От събраните истории в новата категория „Дървото на нашето семейство“ се виждат желанието и усилията на хора от различни възрасти и места да съхранят и предадат на следващите поколения позабравеното отношение на грижа и уважение към околната среда.

Припомняме, че европейската титла за 2014 година беше спечелена от Стария бряст в Сливен, получил симпатиите на хора от цялата страна и чужбина, и безпрецедентните 77 526 гласа в своя подкрепа. В допълнение към миналогодишните участници, в международното издание на конкурса през 2015 г. ще се включат още три държави – Англия, Белгия и Естония, с които броят на претендентите за европейския приз става 13.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене