Спас Панчев: Масово се подготвя плащане в секционни избирателни комисии

151ba8f2a31564c30cbbf2b3703a4e4eМасово се подготвя плащане в секционни избирателни комисии или на председатели на секционни комисии, за да се постигне фалшифициране на броя на преференциите. Това каза за Pirinsko.com Спас Панчев, председател на Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ и кандидат за народен представител от Коалиция „БСП лява България“ от 1 МИР – Благоевград.

Той уточни, че не е присъствал на договаряне на пари между кандидати и членове или председатели на секционни комисии, но масово се говори за това в областта.

„Такава информация вероятно има вече и в РИК-те, и в службите за сигурност, и в прокуратурата. Вярвам, че съответните служби ще направят всичко възможно да променят положението. Това е огромен недостатък, който надявам се чрез застъпниците и наблюдателите, със съвестта на хората в изборните секции, ще бъде преодолян и няма да стигнем до случаи, при които отново с пари ще се постигне пренареждане на хората в съответните листи“, коментира Спас Панчев.

Това, че всяка година имаме избори, накара хората да не се интересуват какво се говори на предизборните срещи.

„Липсват онези масови прояви, срещи в читалищата, заведения, пълните площади, но може би това е по-модерно и съвременно провеждане на предизборни срещи. Идеята за мажоритарен вот е добра. Избирателите могат да подредят списъка на кандидатите за народни представители според тяхното виждане за авторитета, за отношението им, към който и да е от кандидатите, и със своята преференция да го преместят по-напред в листата. Второ, по този начин кандидатите са доста по-активни в предизборните срещи и агитация и се стараят да осигурят повече гласове за себе си, респективно за политическата партия или коалиция, която ги е предложила. Надявам се да няма фалшифицирани и да няма предварително купени гласове в такъв размер, че да повлияят съществено на изборите“, заяви Спас Панчев и добави, че е хубаво всеки да гласува, но да гласува честно и да не продава гласа си, защото продадения глас излиза скъпо след това на избирателите.

„Като кандидат за народен представител и като български гражданин искам да кажа на хората, които са готови да продадат гласовете си, да знаят, че парите, които се харчат, за да се осигурят гласове, след това се връщат с корупционни практики и комисионни от обществени поръчки и с парите на данъкоплатците“, допълни Спас Панчев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене