Канал изхвърля фекалии под прозорците на следствието в Дупница, наводни хиляди мазета

канал

Двуметров кратер зейна на главната улица в центъра на града, шефът на ВиК –Дупница Илия Илиев: Проблемът е експлоатационен, готови сме с проект за 30 млн. за цялостен воден цикъл

Човек не може да мине, вони на помийна яма, недоволстваха дупничани

ВиК авария в четвъртък сутринта изправи на нокти жители и гости в центъра на Дупница. Мръсният канал на улица „Княз Борис” пред полицията изригна с фекалии. Силната струя мръсна течност хвърли в паника следователите и хората, живеещи в района. Лично шефът на следствието Валентин Михайлов потърси представители на водното дружество и беше на местопроизшествието, за да проследи работата по отстраняване на аварията.

Отстраняването на теча образува огромен кратер на възловата централна улица в града. Специалисти от ВиК пристигнаха на място с багер и други машини и се заеха с отстраняването на проблема. По същото време в мазетата на околните къщи имаше по около половин метър мръсна вода.

Илиян Илиев

Налага се подмяна на цялата инфраструктура в централната градска част на каналните съоръжения. Отстраняването на аварията беше много трудно, понеже се подменя действащ канал. Затова и ремонтът продължи през целия ден и още не е ясно колко точно време ще отнеме.

Полицаи веднага ограничиха движението на моторни превозни средства и през целия ден трамбоваха около огромния кратер, за да предотвратят инциденти. Дупката зейна с 2 метра дълбочина.

„Тук човек не може да мине. Вони като помийна яма. Милиони хвърляме за опазване на околната среда, за какво ли не, а нечистотиите пак остават. Не зная кого лъжем – ЕС или себе си, но потърпевши сме всички ние”, недоволстваха работници и местни жители.

Екипът на кмета Методи Чимев изготви проект за цялостен воден цикъл на Дупница за над 30 млн. лв., но правителството на Орешарски отряза инвестицията.

Валентин Михаилов

„Причината за фекалния бум е запушване на мръсния канал и остарели етернитови тръби”, съобщи техническият ръководител на обекта Юри Клинчарски.

„Аварията на съоръжението е сложна и като проект, и като изпълнение. Изтичането на фекалиите не е в резултат от несвършена работа на ВиК, а от експлоатационни проблеми. Екипите ни са на място и са в състояние да се справят. Проблемът ще бъде отстранен”, категоричен беше шефът на ВиК – Дупница, Илия Илиев.

Снимки:

1 и 2.  Мръсният канал на улица „Княз Борис” пред полицията изригна с фекалии.

3. Илия Илиев

4. Валентин Михайлов

viaranews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене