Гръмна скандал с турския за втори официален език в България

Корман Исмаилов

Любен Дилов-син сочи Касим Дал и Корман Исмаилов, те отричат

„Ужасяващи условия“ поставили Касим Дал и Корман Исмаилов на предишните парламентарни избори пред партиите вдясно, за да бъдат приети в тогавашната коалиция ОДС. Турският език да стане официален наравно с българския, поискали Дал и Исмаилов, след което обещали „доста гарантирани турски гласове и много пари“.

Скандалните подробности разкрива в интервю за „Преса“ Любен Дилов-син. Касим дал поискал още ОДС да се ангажира със законопроект, който да дава „по-специален статут на българските турци“. Тези стряскащи намерения, които целели да отцепят гласове от ДПС в полза на ОДС, провалили преговорите, посочва Дилов-син. И пита – реформаторите днес дали подкрепят сепаратиските искания на партньорите си Дал и Исмаилов.

В телефонно включване в сутрешния блок на „Нова телевизия“ Корман Исмаилов отрече категорично да е имало подобно искане и нарече казаното от Дилов „предизборно говорене“. Той поиска да бъдат разпитани и другите партньори при преговорите тогава – СДС и НДСВ. „Нека колегите да кажат дали сме предявили подобно искане“, заяви той. Според представителя на Реформаторския блок политическата формация, в която участва Любен Дилов-син, очевидно иска да извлече дивиденти от подобни твърдения. „Наясно сме, че общественото мнение в България не може да приеме такова искане, каквото ни се приписва и затова не сме и помисляли да го предявим към партньорите си“, завърши Исмаилов.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене