Димитър Димитров – Градевеца

LicaOtIugozapada

Защо още съм в България ли? Аз съм Градевеца, бе, човек!

Gradeveca-3

Мога да говоря много за семейството, но на никой не позволявам да се доближава там

Срещаме се с Градевеца часове, преди неговия юбилеен концерт “Ако сгрешам, нека изгорим” в зала “Яворов” Благоевград. Трудно ще бъде да направим интервюто, защото сме приятели от 20 години, но сядаме и пускаме диктофона…

Г-н Димитров, как е настроението, преди големият концерт?
– Настроението е традиционно приповдигнато. Цял живот настроението на нас ни е такова. Ние нямаме никакви проблеми. Моя дядо казваше: “Толко ми е арно, че чак ми е притеснено ”

На кой беше оригиналната идея за мултимедийните покани за концерта?
– Идеята е на многоуважавания от нас г-н Жорж Гатев. Върни неговите плещи е паднала цялата организация, режисура, сценарии на концерта. Гласувал съм му доверие на базата на всички неща до сега, които е сътворил в областта на културата и мисля, че избора ме и топ в това отношение.

От кога стартира организацията на концерта?
– Организацията стартира преди шест месеца, заявяване на залата и други технически подробности. Имам много приятели от колегите, в концерта взимат участие: Иконата на македонската музика Наум Петрески, невероятната певица Зуица Лазова, Анастасия Петреска – най-новото име в македонската народна музика, оркестъра на Мелан Завков. Мисля, че в гилдията Мелан Завков няма нужда от представяне. Най-невероятния композитор, аранжор, фантастичен акордеонист. Духов оркестар от Берово, Македония. Мой приятели с които съм работил през годините. Елена Георгиева, специално с песента “Мите, море, Мите”. От наша страна оркестър “Щуро Маке” Като се има в предвид, че аз съм кръстник на този оркестър. Георги Жбантов. Денислав Кехайов директора на ансамбъл Пирин, Малин Домозетски – лауреат на “Пирин Фолк 2013”, Лидия Димитрова, момичето с което последните години работим заедно… Това са хора с които съм работил през годините. Като времетраене концерта е час и четиридесет минути. Концерта е една възможност с двоина значимост. Едното е моя 50 годишен юбилеи а второто издаването на новия диск “Ако сгрешам, нека изгорим”. Това е сборен диск с песни записвани през годините. Някои от тях са с нови аранжименти и са записвани отново, това са песни издържали проверката на времето. Диска е посветен на моите родители.
Не бих си позволил да уча или да изпея песен, която днес се пее а утре се забравя. Просто нямам време за такива неща.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене