Премиерът проф. Георги Близнашки: Българската нация доказа, че е зряща и отстоява своето достойно място на европейската карта

Близнашки

Опитите българите да бъдат лишавани от зрение и превърнати в безпомощна Самуилова армия исторически погледнато претърпяват неуспех. Българската нация доказа, че е зряща и отстоява своето достойно място на европейската карта. С тези думи министър-председателят проф. Георги Близнашки откри изложбата „Цар Самуил – величие и трагизъм“ в Националната библиотека, която е част от събитията в кампанията за отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил.

„През тези 1000 години поколения българи почитат и се прекланят пред паметта на този исполин на българщината. Образът на величествения и трагичен български цар Самуил, непреживял страданията на войниците си, е един от нашите незабравими уроци по история“, изтъкна министър-председателят.  По думите му, прозрението на една нация се извайва, когато премине през трагизма и страданието, за да роди своето възраждане и да стане част от европейския исторически и културен контекст.

Премиерът Близнашки напомни, че темата за българската държава по времето на цар Самуил и неговите наследници, когато българите са ангажирани в епична борба за съхраняване на своята държавност, е широко застъпена в нашата и в чуждата историография. Министър-председателят отбеляза, че хранилищата на библиотечния фонд са своеобразна съкровищница на безценни документални извори за науката и на художествени образци. Той благодари на Националната библиотека „Свeти Свети Кирил и Методий“, която дава възможност на хората да се докоснат до тези паметници с национална значимост.

„Вярвам, че изложбата ще предизвика заслужен интерес, защото това е начинът да се поддържа патриотичният дух и националното ни самочувствие“, добави в заключение премиерът проф. Георги Близнашки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене