Масова евакуация на Филипините заради вулкана Майон

mayon-at-night

Властите във Филипините евакуират над 12 000 души, живеещи близо до подножието на вулкана Майон заради възможното му изригване, предаде Reuters. 

Неотдавна в района на вулкана са били регистрирани серия подземни трусове и се е наблюдавал каменопад, което може да свидетелства за предстоящо изригване. От института по вулканология и сеизмология на Филипините повишиха степента на опасност от изригване от втора на трета (от общо четири).

Третото ниво ускори процеса на евакуация на 12 000 семейства в радиус 6-8 км от вулкана, заяви губернаторът на провинция Албай.

Хората ще бъдат поместени във временни убежища за срок от три месеца.

И днес лава продължава да се спуска по склоновете на най-активния вулкан на Филипините, докато властите бързат заради възможното смъртоносно изригване, предаде и AFP.

Повечето жени, деца и възрастни хора с торби с багаж бяха изведени от фермерските села край вулкана Майон с военни камиони и минибусове. Войниците са обикаляли от къща на къща в търсене на местни жители за евакуиране. Третата степен на тревога означава възможно изригване „до седмици”.

Преди съмване в сряда кратерът на Майон беше озарен в червено от стичащия се по склоновете му потока разтопени скали.

Най-малко 8000 от 50 000 души са преместени във временни убежища, като операцията се очаква да продължи три дни, съобщи началникът на регионалната гражданска отбрана Бернардо Алехандро, цитиран от Фокус.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене