Калин Драганов: Ако през февруари не завали сняг, нещата ще станат драматични за зимния сезон в България

зима

За развитието към момента на българския зимен туризъм в интервю за Агенция „Фокус” разказва Калин Драганов, член на Управителния съвет на АБТТА

Фокус: Господин Драганов, как се развива зимният туризъм към момента?
Калин Драганов: Предполагам, гледате през прозореца, едва ли с това хубаво време може да се предполага, че зимният туризъм върви много добре. Когато няма сняг, не може да очакваме много туристи. Трябва да изхождаме също от това, че тези туристи, които правят резервации предварително именно от Западна Европа, в последните години доста намаляха. Говорим основно за Англия, Бенелюкс, Германия. Тези пазари, които имахме преди, от всички тях, сега остана само Великобритания, малко от Ирландия. От другите пазари вече има само индивидуални туристи, никой не прави чартъри. Доколкото знам от колегите и английските чартъри не са много пълни, което е съвсем обяснимо при липсата на сняг. Голямото болшинство туристи са българи и от съседните страни, които при тези условия също предпочитат да изчакат малко, докато завали снегът. Силно се надяваме, че до края на месеца все пак ще завали сняг и през февруари, март и април да компенсираме изоставането.
Фокус: През ноември заетостта на местата за настаняване е била 20% по данни на статистиката. Какъв е средният процент в Европа? И как се отразява подобна ниска заетост в българския туризъм?
Калин Драганов: Имаме твърде малко туристи, които идват и се записват предварително. Това са основно туристите от Западна Европа и основно Англия, Ирландия и Германия. Когато условията за сняг не са добри, всички изчакват да завали снегът и тогава започват да се записват. Когато няма сняг, никой не идва или отменят това, което е резервирал. Доколкото знам в Европа положението също не е много по-добро, тъй като специално в Австрия и Италия снежните условия не са много по-добри от нашите. Колкото и да има изкуствен сняг, без съмнение и това се отразява. Моята информация е неофициална, тъй като не разполагам с официални статистически данни. Това, което знам от колегите е, че там също поради липсата на сняг имат намаления на туристите.
Фокус: По време на Новогодишните празници, туризмът оправда ли вашите очаквания?
Калин Драганов: По време на Новогодишните празници, да. Нова година винаги я изключваме от останалата част на сезона, тъй като голямото болшинство от хората, които запълват хотелската база са всъщност хора, които отиват да се веселят, а не да карат ски. Тъй като тази година имаше много почивни дни около Нова година, хотелите бяха пълни. В момента заетостта сигурно е паднала на 20%.
Фокус: По време на празниците българските зимни курорти, от какви туристи бяха посещавани?
Калин Драганов: Основно българи. Голямата част са българи, имаше малко англичани, както и от съседните страни – гърци, турци и румънци, по-малко руснаци. Това са клиентите ни, което не е никак малко. Все пак България няма конкуренция за съседните страни за ски туризъм. Нито Румъния, нито Гърция, нито страните от бивша Югославия могат да се похвалят със зимни курорти каквито ние имаме. Турция има, но те са далеч в източната част, така че това също е голям пазар. За съжаление, зависи много от метеорологичните условия. Сигурен съм, че ако имаше сняг, сега всичко щеше да е пълно, но за съжаление, януари месец се оказа не много добър тази година.
Фокус: Кой курорт се радва на най-голяма посещаемост?
Калин Драганов: Банско е най-големият курорт. Естествено, там отиват най-много туристи, но процентно запълнеността сигурно е в пъти по-малка. В „Пампорово” също направиха много неща тази година. Опитаха се да пуснат още един лифт, но за съжаление, не им дадоха разрешение, но там колегите работят доста добре и почти всички писти са отворени и са в много добро състояние. Така или иначе, когато няма естествен сняг, не могат да работят всички писти. Специално в „Пампорово” работят всички съоръжения, но не работят всички писти, по простата причина, че не всички имат съоръжения за сняг. В „Боровец” и Банско работят по-малко от половината от съоръжения.
Фокус: Досега получавали ли сте по-сериозни оплаквания от туристи?
Калин Драганов: Кой да се оплаче от Господ? В крайна сметка тази година така е решил – да ни изпрати по-малко сняг. Хората разбират, че когато няма сняг, няма. Няма какво да измислим да подобрим условията, които предоставя времето. Все пак колегите полагат огромни усилия, това все пак са доста допълнителни средства, за да поддържат пистите в някакво състояние, тъй като съоръженията работят. Поне в нашата фирма нямаме сериозни анулации. Надяваме се, че в близко време ще завали сняг. Така или иначе втората половина на януари е слаб сезон, но ако продължи и февруари, нещата наистина могат да станат драматични. Надявам се, че през януари-февруари ще завали стабилно сняг. Основният сезон за скиорите е февруари-март. Силно се надяваме тогава да имаме добри условия и да компенсираме изоставането през януари.
Фокус: Към 2013 година зимният сезон в сравнение с миналите години по-слаб ли е от 2012 година?
Калин Драганов: Не мисля. По-слаб беше на пазара във Великобритания и Ирландия, но за останалите пазари не бих казал, че е по-слаб. На румънския пазар имаше спад през 2010 година, но все пак през 2011-2012 година, както и през 2013-та, румънците отново дойдоха в България не с тези бройки, които бяха през 2009-та. Трудно мога да ви кажа определени бройки, тъй като Националния статистически институт дава реалната информация доста по-късно. За момента едва ли има някой, който точно да ви каже. Чувам бройки, които се въртят из медиите, от Министерството и от някои колеги, които въобще не съответстват на реалните бройки. Намерих една официална статистика за 2011 година, тъй като за 2012-та може би Националния статистически институт в края на годината, изкарва данните доста по-късно. Гледам, че в медиите се върти една цифра, че туристите в България са 7 милиона. По Националния статистически институт за 2011-та година, туристи, които имат поне една нощувка в България, са 2 млн. 400 хиляди души, т.е. останалите, които са до 7 млн. не са преспали за нито една нощ в България. В последните 3-4 години има една тенденция на пристигналите в България – информацията да се раздува и в категорията туристи да влизат много хора, които нямат нищо общо с туризма. От Асоциацията поискахме от новото ръководство на Министерството на икономиката енергетика и туризма, което отговаря за туризма, да се въведат норми, когато се съобщават тези цифри, защото цифрите, които се въртят, определено не са съвсем точни и създават невярна обстановка за това, което се случва с туризма. В бранша не можем да се оплачем, но не е нужно цифрите да бъдат толкова раздувани. Вероятно сте чули и друга цифра, че 3 млрд. е бил приходът от туризъм за 2011 година. Приходът от хотелски нощувки, които са половината от общите приходи, е 750 млн. лева на пренощувалите чуждестранни туристи в България. Може да видите разликата между едната цифра и другата. Мисля че тази, която споменавам, е по-близо до истината. Споменавам я, защото е официална статистика на Националния статистически институт.
Фокус: Очаквате ли зимния сезон да завърши според първоначалните ви предположения?
Калин Драганов: Силно се надявам. Всичко зависи от снега. Ако не падне повече сняг, не може да очакваме други резултати, но ако завали сняг през февруари месец, туристите веднага ще дойдат.
Ксения ПЕЕВА/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене