Бойко Борисов: АЕЦ „Белене“ няма осигурени 200 гласа в НС

Бойко Борисов

Няма 200 осигурени гласа за АЕЦ „Белене“ в Народното събрание. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Вчера депутатът от „Коалиция за България“ Румен Петков каза пред медията, че рестартирането на проекта може да събере подкрепата на 200 депутати в Парламента. Тази своя теза той бе казал още преди седмица.

„Белене“ е провален проект, заяви Борисов. Според него това е корупционна сделка от първия до последния ход и е крайно време и прокуратурата да се произнесе.

Той обясни, че е говорил с Петков преди три месеца. Тогава депутатът е водил американски инвеститори, които „искаха да вземат лиценза, дълговете от 2 млрд. лева на НЕК и БЕК и проекта“. Борисов ги насочил към кабинета на Пламен Орешарски.

„Когато е зависело от ГЕРБ и от мен, ние и в НС и в Министерския съвет сме спрели този проект само по една единствена причина – той е скъп и държавата не може да си го позволи – каза Борисов. – Разбира се, че няма осигурени 200 гласа, за нещо което го няма. Аз казах хипотетично – ако вкарат такъв инвеститор през МС в Парламента, ще го подкрепим. Говорим за принципна схема, ако се появи такъв инвеститор – бял, чист, ще го подкрепим“.

Той подчерта, че ако някой построи „Белене“, ГЕРБ няма да подкрепят БСП, а двата млрд. дълг, „който виси на вас, на мен, на децата… ако някой ги даде, защо да не ги вземем тези пари“.

На въпрос как така на частен инвеститор е изгодно да строи централата, но не и на държавата, той отговори: „И аз не знам“.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене