Симитличанка обявена за най-успешната фризьорка в американския щат Индиана

033-300x216Една от най-очарователните български емигрантки – родената в Симитли, но преместила се от малка в Благоевград Силвия Каптиева, навръх рождения си ден вчера влезе в най-популярната рубрика на емигрантския вестник „България“ – „Лица“. Печатното издание, което се разпространява в многохиляден тираж сред българите в САЩ, е представило русата красавица от Пиринско като една от най-успешните бизнес дами в щата Индиана, основател на първия „European Style Salon“ за красота и любима фризьорка на всички българи гастарбайтери и още два пъти повече американци.

Животът на Силвия Бойчева, която по-късно приема фамилията на съпруга си – Каптиева, е една непрекъсната борба, риск и денонощен труд, който в крайна сметка успява да я изведе на върха. След средното си образование девойката записва специалността „Компютърни системи и технологии“ в ЮЗУ, но много скоро решава, че не й се ще цял живот да се занимава професионално с компютри, и изкарва курс по фризьорство. Чиракува няколко месеца в един от фризьорските салони в Благоевград, но преди 10 години се решава да стегне куфарите и да се отправи към Америка – съвсем сама и без изобщо да знае английски език. Установява се в гр.Greenwood, щата Индиана. Един ден, докато търси работа, минава покрай фризьорски салон и се престрашава да пита ще я наемат ли като асистент. Собственикът на салона й обяснява, че трябва да има лиценз за това, и я насочва какво точно да направи. Красавицата се записва за лиценз, при това не за асистент, а направо за фризьор, и 4 години работи в чуждо студио, където натрупва сериозна практика и клиентела. За този си период симитличанката е категорична, че е работила по 7 дни в седмицата между 10 и 12 часа на ден. През 2008 г. собственичката на фризьорския салон, където Силвия е наела „стол”, решава да се премести в по-голямо помещение, нашето момиче преценява, че няма какво да губи, и рискува, остава в стария салон и основава първия „European Style Salon“ за красота.

Според Силвия в САЩ препоръките са от голямо значение за фризьорския бранш, а формулата за успеха се крие в умението на един стилист да изслушва внимателно желанието на клиента си и да не вдига ножицата преди двете страни да постигнат консенсус как точно ще изглежда новата прическа.

В момента Силвия е работодател на цял екип фризьори и всички са единодушни, че най-сложната услуга, която предлагат, е боядисване на коса, след като е била боядисана в домашни условия. Много енергия в салона отделят и да убеждават клиентките със силно изтощени от боядисване коса да спрат да третират косъма си няколко месеца с боя, докато той израсте и се заздрави.

В салона си предприемчивата симитличанка е въвела правилото фризьорите да не товарят клиентите си с лични проблеми, но да изслушват всичките им излияния. Силвия учи хората си и да избягват капана на т.нар. „Carpal tunnel” – еднаквите и повтарящи се движения, каквото е движението на ръката, която държи ножицата, което се приема за най-голям риск на фризьорската професия.

Силвия е омъжена за футболиста Росен Каптиев, който е отскоро при нея и още през първия месец основа в Индиана школа за малки футболисти. Двамата са родители на страхотен сладур. Според майката Росен е много добър и грижовен съпруг и баща, и наравно с нея се грижи за малкия Николас, когото двамата наричат Ники.

В щата Индиана има около 300 българи, повечето от тях имат собствен бизнес, все още обаче няма български магазини и заведения и ако на някой българин от общността му се прияде например шопска салата в ресторант, отива в Чикаго, разказва семейството. Познаваме се всички помежду си, ходим си често на гости, въобще Индиана е хубав щат за семейни двойки, категорични са Силвия и Росен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене