Цветанов пред ПИК: Политика не се прави с чували с картофи, а с ясни управленски идеи! В момента е най-важно да помогнем на хората!

660_f1d29ed0d7ec190505c04c7eda1a3878Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, вчера спря временно кампанията на партията и прати всички кандидати за депутати в засегнатите от наводненията райони. Решението му бе прието от Изпълнителната комисия на партията.

 

 

ГЕРБ е партията дарила най-много средства за засегнатите от природните стихии.

 

 

По този повод разговаряме с Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ и бивш вицепремиер и вътрешен министър.

 

 

 

 

 

Интервю на Ивайло Крачунов

 

 

 

 

 

– Г-н Цветанов, вие сте на място при хората от Мизия. Докъде стигнаха действията по отводняването?

 

 

– Разпределихме около 40 човека от София, Плевен, Перник, Монтана, Видин, Враца и колеги от други региони да помагат за отводняването на къщите в село Георги Дамяново. Част от хората отидоха да помагат в Берковица и околните села.

 

 

Работим активно, хората очакват да им помогнем. Има доста възрастни хора, самотни, които се нуждаят от помощ.

 

 

В момента най-важното е да се изнесе калната маса, която е влязла в домовете на пострадалите.

 

 

– На какви нива е достигнала водата?

 

 

– На около метър и половина – два вътре в приземните етажи. В момента изнасяме всички кухненски шкафове и уреди, които са негодни за използване, за да може да се изчисти. Кметът на село Георги Дамяново е създал организация заедно с общинските комисии, за да могат да бъдат направени оценки на щетите и след това да бъдат внесени съответните проекти в Междуведомствената комисия.

 

 

– Как си обяснявате факта, че БСП не дарява пари за бедстващите?

 

 

– Аз не смятам, че трябва да коментираме политически партии. Ние тук сме като граждани и като хора, които са солидарни и искат да помогнат на пострадалите, които се нуждаят от нашата помощ. Не бих искал да влизаме в коментари за партии и предизборни кампании.

 

 

Знаете, че по времето на правителството на ГЕРБ, при трагедията в село Бисер, показахме модел на работа и справяне с последиците от бедствията.

 

 

При наводнението в село Аспарухово видяхме отсъствие на централната власт.

 

 

Общините в Аспарухово, Добрич, Велико Търново, Килифарево и други населени места, които пострадаха тогава, все още не са получили достатъчно средства по проектите, които са внесли в Междуведомствената комисия.

 

 

Утре в село Георги Дамяново ще пристигне бившият шеф на Гражданска защита Буруджиев, който знаете, че беше областен управител на Русе. Той ще помогне методически за проектите, които трябва да бъдат внесени в Междуведомствената комисия.

 

 

За мен по-важно е колкото се може повече хора да се присъединят към кампанията на Българския червен кръст (БЧК) в която се призовава да се помага на пострадалите, било то чрез финансови средства или SMS-и, защото щетите са много големи.

 

 

Хората се нуждаят от помощ, а 95% от къщите им не са застраховани. Имаше една къща, която почистихме, но собственичката й каза, че не се нуждае от оценка на комисията, защото такава ще бъде направена от застрахователите, които след това ще изплатят обезщетение.

 

 

Трябва спешно да се промени старото състояние на коритото, защото големия водосбор, който се е образувал горе в планината, е изместил коритото и засегнал част от дворното място на една от къщите. И ако не се предприемат действия за възстановяване на коритото в първоначалния му вид, това означава, че тази къща и други около нея ще бъдат наводнени, ако има нови порои.

 

 

– Председателят на БСП по право е кандидатът на левицата за премиер. Смятате ли, че Михаил Миков ще е достоен кандидат на Бойко Борисов за премиерския пост?

 

 

– Българските граждани са тези, които ще преценят кой трябва да е министър-председател. Това означава, че съвсем нормално и закономерно е лидерът на първата политическа сила в изборите да бъде номиниран за премиер на България.

 

 

В тази посока аз не смятам, че трябва да даваме някакви прогнози, а всички ние трябва да помогнем на хората, които се нуждят от помощта ни днес и за в бъдеще.

 

 

Всеки, който участва в тази кампания трябва да може действително да направи разясняване не с чували с картофи, а с идеи за управлението, които да могат да бъдат реализирани чрез политическата сила, която представляват.

 

 

Не смятам, че съм човекът, който може да казва дали той или някой друг ще е министър-председател.

 

 

Искаме да сред хората, правим кампания лице в лице.

 

 

Г-н Крачунов, знаете, че с предложение което беше направено от Бойко Борисов и бе подкрепено от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, ние сме преустановили временно предизборната си кампания и в момента сме по всички тези населени места, за които ви казах.

 

 

Колеги от Русе и други съседни области в момента са в Добрич, а колеги, които са от Сливен, Хасково, Кърджали и Смолян са се присъединили да помагат на колегите в Хасковска и Бургаска област.

 

 

Това е което правим в момента. Смятам, че не е много редно и удачно да правим политически коментари в този момент.

 

 

 – Ще има ли чистка в МВР, ако ГЕРБ дойде на власт?

 

 

– Аз искам да призова всички институции, а МВР заема основна роля както за сигурността, така и за превантивни и последващи действия при тези бедствия, които сполетяха страната, да се захванем всички за работа, а след изборите можем да говорим по други теми.

 

 

В момента ние трябва да свършим това, което обществото очаква от нас, а когато след изборите се направи цялостен анализ, тогава можем да говорим за евентуални промени или рокади.

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене