Стопаните от Плетена в паника, животните измират

main_b (1)Овце, крави и телета масово измират в сатовчанското село Плетена, съобщиха за ИНФОМРЕЖА отчаяни собственици. 7 телета в последните няколко дни са умрели от стадото на Ибраим Кисимов, 5 са умрелите загиналите телета на Неджими Гаров, 2 крави и  над 50 овце са също загробени през последните дни в Плетена, признават стопаните. Такова е състоянието сред овцете, кравите и телетата и в останалите населени места.

Местните хора определят 2014 година като най-черната за тях година заради природните бедствия, наводненията в частни домове, разрушените пътища, ниската изкупна цена на тютюна, страхът от неизвестната съдба на тазгодишната реколта тютюн, похабената зеленчукова продукция и мора по животните, които измират ежедневно от болестите „син език” и „устрел”.

Всички случаи на поразени от „устрел” телета и крави са регистрирани в село Плетена. Причината според ветеринарите е, че стопаните не са ваксинирали животните си.

„Ваксината срещу тази болест е задължителна и се прави всяка година. Най-вероятно фермерите от Плетена са се отнесли небрежно или са решили да си спестят парите, като я пропуснат“, коментира  преди дни  д-р Атанас Григоров, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ към ОДБХ – Благоевград.

По думите му болестта „устрел” се проявява в месеците, когато животните излизат на паша. Среща се при говеда и биволи, по-рядко при овце и кози. Настъпва с бързо влошаване на състоянието, отказване на храна и спиране на преживянето.

Много скоро се появяват и характерните шумящи отоци по мускулатурата. Болестта „устрел” почти винаги води до смърт.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене