Според мотивите на Софийския апелативен съд: Консултативният съвет е създаден единствено с цел да бъде легализирано влиянието на Пламен Галев върху обществения живот в Дупница

205-10-01-GaleviСкандално известните дупнишки “братя” Пламен Галев и Ангел Христов събирали в Дупница „такса спокойствие” и охранявали почти насила местни дискотеки, всявайки страх и респект. Това става ясно от мотивите на Софийския апелативен съд, който призна за виновни прославилите се като Братя Галеви. В началото на м. юли съдия Антоанета Данова и колежките й Мая Цонева и Елена Каракашева осъдиха Галев на 7 г. затвор, а неговия побратим Ангел Христов – на 5. С решението си магистратите отмениха присъдата от 4 ноември 2010 г., с която Окръжният съд в Кюстендил ги оправда заради липса на доказателства, че са ръководили банда за рекет и побои. Според апелативните съдии обаче банда е имало и тя е действала от февруари 2007 г. до 5 декември 2008 г. Нейният създател не бил известен. Ръководил я Пламен Галев, а “съизвършител” бил най-довереният му човек Ангел Христов. Участници в наказателната бригада на дупнишките “братя” били Апостол Чакалов, Владимир Ангелов, Георги Градевски и любимият на щерката на Галев – Георги Блатски. Четиримата изпълнявали различни функции, някои от които им възлагали “братята”, други ставали с тяхната благословия.

Така например двама от хората на дупнишките “братя” трябвало да пазят две от нощните заведения в града. Срещу охраната собствениците на дискотеките били задължени да плащат солени такси, за да получат спокойствие. Според разпитаните свидетели заплащането на охраната било “наложително”, за да могат дискотеките да “функционират нормално, за да не бъдат извършвани непрестанни проверки от контролните органи”.

Конана бил нагърбен със задачата да охранява дискотека “Фейсис”. Кандидат-зетят на Галев – Георги Блатски, също бил охранител, но на дискотека “Браво”. Веднъж при конфликт с арендатора й Стоян Терзийски той му счупил долната челюст.

“Присъствието на Блатски в дискотеката под предлог, че осъществява охраната й, е трябвало да послужи като ясен знак, че тя се ползва със закрилата на Галев и в същото време да предизвика респект у посетителите и персонала на заведението”, посочват апелативните съдии.

Със събирането на „таксата спокойствие” срещу охраната собствениците на дискотеките трябвало да се отплащат на Стъклето. Той бе признат за виновен и в това, че е пребил таксиметровите шофьори Антонио Якимов и Ивайло Иванов. Иванов например дръзнал да качи клиент от стоянката пред автогарата, без да е имал “разрешение” за това.

Владимир Ангелов влязъл в бандата на дупнишките “братя”, когато под тяхна диктовка му били прехвърлени 50% от дяловете на таксиметрова компания “Сити транс” ООД. Собственикът й Пламен Миланов трябвало в продължение на две години да се “съобразява и примирява с присъствието на Ангелов и да му плаща всеки месец немалки суми”. Срещу заплащането и приемането на новия съсобственик Миланов си спечелил възможността неговите таксиметрови коли да използват от пиаците в Дупница. Бил заставян да прибира ежемесечно по още 17 лв. от шофьорите си. Често обаче печалбата била недостатъчна и не успявал да се издължи на рекетьорите си. Въпреки че искал отсрочка, за да “навакса”, Ангелов отказвал компромиси. “За да бъде изряден и коректен към своя нов съдружник, Миланов давал от собствените си средства”, сочат съдиите.

За да се изяснят обстоятелствата по прехвърлянето, Миланов бил привикан на среща с Пламен и Геле. От мотивите на съда става ясно, че той не е имал възможност да откаже на тая “покана”. Сам, на “вражеска територия”, отишъл в силно охраняваното имение на дупнишките “братя” в Ресилово. Първо ги изчакал да благоволят да го приемат. А след това изтърпял и редовната проверка на специално създадения на входа контролно-пропускателен пункт.

Според апелативните съдии Геле не е вземал толкова дейно участие в злодеянията, както босът Пламен Галев. Именно на тая среща обаче той пряко се интересувал за броя на таксиметровите коли, които държал Миланов. “Тази активност е достатъчна да се приеме, че той не е бил безразличен към случващото се. В нито един момент не е изразил мълчаливо или явно несъгласие с действията на Галев”, пишат магистратите. И посочват, че първата си “такса спокойствие” Миланов е платил на самия Галев в присъствието на Геле, който изобщо не изглеждал учуден или възмутен от това.

Съдиите са категорични, че Владимир Ангелов и Братя Галеви са били “заинтересовани от разширяването дейността на фирмата, защото така им бил гарантиран по-голям размер на получаваната от тях облага, при положение че участието на Ангелов във фирмата не е било свързано с поемане на част от съответните й разходи”.

Според съдия Данова и колегите й връзката на Братя Галеви с останалите участници в бандата била доказана. Безспорно било, че Галев и Христов са били съдружници в търговски дружества. Имали и общ недвижим имот – имението в Ресилово. Стъклето пък бил бивш служител на МВР, съученик на Градевски и приятел на Братя Галеви. А Чакалов ръководил както личната охрана на дупнишките босове, така и на имението им. Блатски пък е гадже на дъщерята на Галев.

“Безспорно тези отношения нямат незаконен характер и сами по себе си не обосновават съществуването на организирана престъпна група, но те умело са използвани от подсъдимите като параван, зад който да прикрият престъпната си дейност”, посочват магистратите.

От мотивите им става ясно, че Галевите са били на високо ниво и в управлението на града. “За огромното им въздействие в обществения живот може да се съди и от това, че двамата са били членове на т. нар. консултативен съвет към кмета”, посочват съдиите. Те коментират, че въпреки че в съвета имало около 50 членове, дупнишкият кмет не е можел да посочи кой друг освен Братя Галеви му е давал съвети за управлението на града. Този факт и много свидетелски показания давали основание на съда да смята, че съветът всъщност бил създаден “единствено с цел да бъде легализирано влиянието на подсъдимия Галев върху обществения живот в Дупница”.

“По безспорен начин е установено, че Пламен Галев и Ангел Христов са имали пряко и непосредствено влияние не само върху светския, но и върху религиозния живот в града”, отбелязват съдиите. И добавят, че “под прикритието на изпълняван граждански дълг като църковни настоятели двамата са въздействали и върху свещениците в града, така че да бъде предотвратена по-сериозна проверка на финансовата дейност на архиерейския наместник”.

“Данни за влияние на Галев върху църковния живот се откриват и в показанията на Пламен Миланов. Той помолил Галев да не дарява на църквата 600 лв., за да може да си плати “таксата спокойствие”. На молбата Галев отговорил, че трябва да се спонсорира и няма да го освободи от този ангажимент”, посочват магистратите.

Съдиите обаче уточняват, че смекчаващото вината обстоятелство за дупнишките “братя” е това, че двамата се занимавали с благотворителност. Това била и причината по обвинението им за рекет да получат минималното предвидено в закона наказание. Въпреки това Галев ще трябва да плати 10 000 лв. глоба и да се раздели с 1/3 от имуществото си. Христов пък е глобен със 7000 лв. и конфискация на 1/4 от имотите си. Двамата ще трябва да платят солидарно и 5000 лв. обезщетение на Миланов.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене