Кристалина Георгиева поема ресор данъчно облагане в ЕК?

Кристалина  Георгиева
Кристалина Георгиева ще получи поста на комисар по данъчното облагане и борбата с финансовите измами в новата Европейска комисия. Това предполага електронното издание EurActiv.com. Въпреки че избраният за председател на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер все още интервюира кандидатите за еврокомисари, сайтът предварително публикува разпределението на ресорите.

Изданието посочва, че кандидатурата на Кристалина Георгиева за наследник на Катрин Аштън – външния министър на Европейската комисия, е била много силна. Компетентността на Георгиева в сферата на финансите може да бъде използвана още по-добре в качеството й на комисар по финансовите въпроси. Сайтът се позовава на информация на Ивайло Калфин, бивш заместник-председател на бюджетната комисия, който обаче подчертава, че Георгиева може да бъде само заместник-председател на Еврокомисията по данъчно облагане.

Самата Кристаина Георгиева казва, че знае каква ще е новата й роля в Европейската комисия, и според думите й тя ще бъде „важна“. Според EurAktiv Жан-Клод Юнкер е бил впечатлен от представянето на българския еврокомисар и е положил значителни усилия да я запази в своя екип.

Българският еврокомисар обаче няма да попадне сред заместниците на Жан-Клод Юнкер, които са шестима – Аленка Братушек (Словения), Валдис Домбровкис (Латвия), Елжбиета Биенковска (Полша), Франс Тимерманс (Холандия), Федерика Могерини (Италия), Андрус Ансип (Естония), твърди EurActiv.

От европейската комисия не потвърдиха информацията на електронното издание. Жан Клод Юнкер публикува само снимки от интервютата си с номинираните за еврокомисари.

glasove.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене