Инвестиции за над 960 000 лв. в проучване на подземни богатства ще бъдат направени в общините Кирково и Златоград

Министерски съвет

Правителството одобри издаването на три разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства. Две от тях са за строителни материали. Те ще бъдат предоставени за срок от по една година на „МЛ-Консулт-2009“ ЕООД и „ПСТ Плевен” ЕООД. Дружествата ще проучват площите „Пладнището” и „Маркова могила-3”, намиращи се в област Плевен. Общият размер на инвестициите за срока на разрешенията е над 47 хил. лв. За опазване на околната среда и рекултивация са предвидени близо 5 хил. лв.

Разрешение за срок от три години за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площта „Русана“ получава „СИЛИКО-07 ЕООД“. Теренът е разположен в землищата на селата Бенковски, Горски извор, Дедец, Добромирци, Загорски, Здравчец, Коялоба, Козлево, Пресека, Първенци, Шипок, община Кирково, област Кърджали, и на Златоград, област Смолян. Общата стойност на планираните разходи за търсещо-проучвателните работи е 963 000 лв., а сумата за дейности по опазване на околната среда и рекултивация възлиза на 96 300 лв.

В резултат на предоставянето на разрешенията ще бъдат привлечени инвестиции в търсенето и проучването на подземни богатства и ще бъдат създадени нови работни места и заетост на инженерно-технически персонал в общините. Създават се и условия за увеличаване на суровинния потенциал на страната.

община Кирковообщина Златоград

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене