Изграждат бойни кули над Хисарлъка в Кюстендил

104614-krepost-hisarlakaЗапочна изграждането на 3 бойни кули, всяка с височина 14 метра, в Крепостната стена на лесопарк Хисарлъка в Кюстендил, пише вестник „Монитор“ в днешния си брой. По проект до една от тях ще бъде изградена и подпорна стена, необходима за укрепването.

“След като бъдат изградени, в бойните кули ще може да се влиза и всеки желаещ ще се наслади на гледката от високата точка. В тях ще има музейна експозиция”, обясниха работещите на обекта. Накрая се предвижда да се поставят два пилона по 25 метра, където да бъдат поставени българското знаме и това на община Кюстендил. Представители на Регионалния исторически музей проучват и храма на Аполон. В района има стар бор, който ще бъде оставен като атракция. Ще има и лапидариум, както и театрон с 300 места и художествено осветление. Проектът за Крепостната стена е на арх. Юлий Фърков, а средствата в размер на 6 млн. лева са отпуснати чрез публичната програма на предишното правителство.

Крепостната стена е строена през 3-ти – 4-ти век. Изпълнител на възстановителния проект е консорциум “Кюстендил”, съставен от две местни строителни фирми. Тя трябва да бъде изградена за 150 дни според информационната табела, поставена на строителната площадка. На обекта работят 70 човека. Към момента възстановяват част от стената с римски тухли с размери 32х32 и я подсилват с камъни, така че да хармонизира с автентичния вид. Районът е проучван за първи път от академик Йордан Иванов в периода 1906 – 1918 година. Ученият пръв открива укрепителната система.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене