Без категория

Отказаха допълнително финансиране от 39 млн. лв. на строителя на АМ „Струма”

Агенция “Пътна ин­­фра­­структура” (АПИ) е отрязала претенциите на фирма “Актор” да получи за до­­вършването на Лот 4 на автомагистрала “Струма” между Сандански и Кулата допълнително 39 млн. лева, съобщава “Монитор”. Гръцката компания, коя­то строи най-късата отсечка от аутобана към Солун на българска територия е поискала още и други неща, като например пътната агенция да й осигурява необходимите камъни, както и технологии за пътно строителство.

stroitelstvo_avtomagistrala_struma_stroiteli10Според експерти от бранша последната претенция във второто десетилетие на 21-ви век звучи несериозно.

Строителството на отсечката тръгна през април 2012 г. Срокът за изпълнение на договора е 23 месеца., като през месец април 2014 г. той беше удължен с около 4 месеца. Проектът предвижда на лота да бъдат изградени седем надлеза, шест подлеза, седем моста (пет моста за автомагистралата и два при жп линия София – Кулата). Ще бъдат монтирани шумозаглушителни прегради между магистралата и населените места. Стойността на проекта за лот 4 е 67 176 000,00 лв. с ДДС.

Проектът е сред нарочените за разваляне на договора с фирмата изпълнител, ако тя не докаже възможности за довършването му стана ясно в петък от изявление на служебния транспортен министър Николина Ангелкова.

Очакваше се в четвъртък да се проведат преговори с висшето ръководство на “Актор” и АПИ, но те бяха отложени за тази седмица, за да могат гърците да се запознаят с мотивите за отказа на пътната агенция да им осигури исканите допълнителни 39 млн. лв.

Автор  на September 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене