Вяра: Най-възрастният журналист Петко Бочаров: Само ГЕРБ може да ни отлепи от дъното, в момента БСП е тотално недоразумение, слага милионери начело в листите си

Петко Бочаров

Миков е момче от народа, Първанов не може да си позволи свободни упражнения, като чуя за Бареков, започвам да се смея

Петко Бочаров е най-възрастният действащ журналист в България, през февруари навърши 95 години. Както сам се определя: човекът, преживял три Българии.

„Искам да изтъкна следното и ако се замислиш, има какво да премисляш. България в цялата си история е страдала от идиоти. Идиоти, които са нанасяли непоправими поразии на нашето битие”, казва в свои интервюта Бочаров.

Органите, които трябва да установят как Делян Пеевски натрупа парите си, ще се разсейват до определено време, след това ще дойде момент, когато няма да могат да се разсейват. А този момент наближава с голяма скорост, каза за Faktor.bg доайенът на българската журналистика.

– Г-н Бочаров, ако от авторитетна чуждестранна медия Ви помолят да напишете статия за България, кой ще е акцентът в нея?

– Акцентът в такава статия би бил, че в момента България е единствената капиталистическа държава, която е тотално зависима от друга държава. Това е основната ни слабост.

– От коя държава сме зависими?

– От тази, която смятаме за наш двоен освободител. България е член на Европейския съюз, но непрекъснато слушаме разни приказки за неутралитет. Разни кречетала говорят, че България трябва да излезе от Европейския съюз и т.н. Подминава се фактът, че България е член на НАТО.

 Как ще коментирате идеята страната ни да стане член на Евразийския съюз? Някои я лансират доста упорито.

– Тази идея е най-голямата идиотщина, която човек може да си представи. Никога България не е била така добре защитена, както сега, и то в момент, когато нямаме един свестен боен самолет. А има от какво и от кого да се защитаваме. Над света надвисна нова голяма опасност. Ново предизвикателство за мира облещи обезобразеното си от омраза лице.

– Организацията „Ислямска държава” ли е това предизвикателство?

– Да. Тя е зло, което не бива да се пренебрегва. Ясно е, че ислямското вероизповедание спешно се нуждае от помощ. Защото вече никой не се съмнява, че за правоверните е в ход процес на ужасна ценностна деградация. Касапското обезглавяване на американския журналист Фоули е много отвратителен акт, който потвърждава моята теза за деградацията. А арабските шейхове си помпат намаляващите петролни резерви, сякаш страховитият черен облак на исляма не ги засяга. Дано клипът, на който е заснето обезглавяването на Фоули, ги развълнува поне малко. Дестабилизиращи фактори като „Ислямска държава” и други подобни разиграват коня си както искат. Крайно време е да се даде отпор на тези фанатизирани диктаторчета.

– У нас кой си разиграва коня? Кои са диктаторчетата?

– Някои опитват да си разиграват коня. Става дума за политически формации, които не си дават ясна сметка за истинското съотношение на силите. Но местни диктаторчета нямаме. Има чуждестранен диктатор, който се меси в българските работи – Русия. Имаме и пета колона – останките от Българската комунистическа партия. Тези останки никога не са преставали да определят пътя, по който върви страната ни. Те използват емоциите на обикновения неинформиран българин, израснал с убеждението, че в края на 19-и век руският император Александър Втори е влязъл в българските земи, за да ни освободи от турците. Това е абсолютна глупост. Александър Втори е дошъл тук, за да получи реванш за Кримската война, която му отне правото да държи военния си флот в Черно море, и за да се доближи максимално до Босфора и Дарданелите.

– А имаме ли диктатори на партийно ниво?

– О, кандидати за партийни диктатори винаги е имало, има ги и сега. Например онова политическо дрънкало, което говори за неутралитет.

– Има ли дрънкала в БСП?

– БСП изживява критичната си фаза. Дано след парламентарните избори на 5 октомври тя се превърне в съвършено различна партия от тази, която е сега. Ако се реформира, ако се превърне в лява партия, която да може да се сравнява с британските лейбъристи и с демократите в САЩ, това ще й е от полза, ще стане много силна.

– Възможно ли е БСП да се реформира с лидер като Михаил Миков?

– Всичко е възможно, стига да има желание. Миков е момче от народа, изградил се е сам като политик, има достатъчно житейски и партиен опит и досега не е направил грешен ход. Дано осъзнава, че БСП не може да съществува в този вид. В момента тя е истинско недоразумение – представя се за лява партия, а слага начело на изборните си листи милионери. Това е абсурд.

 Абсурдно ли е поведението на Реформаторския блок? Партиите в него демонстрират единение, но всяка дърпа чергата към себе си.

– Права сте, че единението само се демонстрира. То не съществува, партиите в блока са като орела, рака и щуката. Те не говорят помежду си на общ език, макар че са от едно и също политическо семейство. За съжаление лидерите на част от тези партии понякога се изявяват като диктатори.

 Някои сочат като диктатор Бойко Борисов. Такъв ли е той според Вас?

– Какъв диктатор е Бойко Борисов? Глупости! Така говорят хората по селата, които продължават да благославят Дядо Иван, продължават да държат снимки на Сталин и Тодор Живков, продължават да изпитват носталгия по един отблъскващ период от нашата история. Този период трае от подписването на Санстефанския договор досега. Имам предвид подчинеността ни на Русия.

– Има ли съвременен български политик, който истински милее за България, а не само за собствените си интереси?

– Честните и почтените българи са много.

– Честните и почтените политици обаче са малко. Според някои Георги Първанов е такъв.

– Това момче е продукт на тези, които са го създали. Той не може да си позволи самостоятелни, свободни упражнения. Няма да поеме път, който ще го вкара в конфликт с Русия.

– Честен и почтен ли е политикът Делян Пеевски, който оглавява листата на ДПС в Пазарджик?

– Този го познавам само от телевизионните му изяви. Питам се откъде и как изникна, по какъв начин натрупа парите си? Има органи, които да установят това. Надявам се, че ще го направят.

– Но тези органи се разсейват, понеже са свързани с него.

– Ще се разсейват до определено време, след това ще дойде момент, когато няма да могат да се разсейват. А този момент наближава с голяма скорост.

– Наближава ли моментът и за Цветан Василев?

– Мисля, че за него камбанката вече е ударила.

– Какво е бъдещето на ДПС? Мнозина смятат, че тази партия се е ояла от власт и поне един управленски мандат трябва да е вън от управлението.

– В това има известна доза истина. ДПС може да бъде много полезна партия, стига да не надскача възможностите си. За съжаление от 1989 г. досега начело с Ахмед Доган неведнъж е минавала една граница, която не бива да прекрачва. Българинът е търпелив и толерантен до определено време. В даден момент ще му писне от разпоредителя на порциите. През последната година ДПС доста наивно, без много да му мисли, премина тънката червена линия. Затова след изборите тази партия ще бъде принудена да отиде в опозиция.

– Премина ли тънката червена линия Николай Бареков?

– О, Николай Бареков… Ха-ха-ха… Не мога да направя друго, освен да се смея. Да говориш „аз ще бъда следващият министър-председател”, когато идваш от една медия, е безумие. Той направи главоломна кариера. Бареков има дар слово, говори добре, но просто не е в час. Лошото е, че в България има много наивници, които му вярват.

– А Вие вярвате ли, че страната ни е достигнала дъното?

– Винаги има по-дълбоко дъно. Единствената партия, която е в състояние да положи началото на отлепването от сегашното дъно и от тоталната ни зависимост от Русия, е ГЕРБ. Е, БСП също може, но дори да се реформира, няма да направи това. С електората, който получи в наследство, ще й е нужно още доста време. Сега тази партия е свързана с лица от Москва, които дърпат конците на България.

 Кога ще станем нормална европейска държава?

– С течение на времето сроковете толкова се скъсяват, че става страшно. Аз мисля, че ние непрекъснато ще се нормализираме. Нормализацията ще бъде процес, който ще продължи с години и ще приключи в необозримото бъдеще. Въпросът е да се сложи началото му. Прогнозирам, че навярно ще има някакъв напредък в това отношение след три мандата на Народното събрание. Обаче дано няма връщане назад.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене