Без категория

Вяра: Филм на гръцкия журналист Тасос Телоглу разкри механизма на консултантското упавление: Тв предаването „Новите досиета” на телевизия „Скай” излъчи филма „Градът на греха – Дупница” за „фамилията” на Братя Галеви

Скай-Тасос

Близо месец в Дупница се коментираше филм на европейска телевизия, в който се разказва за  популярните като Братя Галеви консултанти на кмета Атанас Янев – Пламен Галев и Ангел Христов-Геле. Картината е жестока не само за Дупница, но и за страната. Предаването „Новите досиета“ на гръцката телевизия „Скай” отбелязва, че както за мутрите и мафиотите, така и за обикновените българи след замразяването на 500 милиона евро субсидии – Европа вече е много далече“. 20-минутен репортаж за тежката ситуация с корупцията и мафията в България беше излъчен по гръцката телевизия „Скай“ в последните дни на 2008 г. „Градът на греха“, както е озаглавен материалът на предаването „Новите досиета“, разследва как и защо се е стигнало до замразяването на половин милиард евро субсидии от Евросъюза. Гръцкият журналист Тасос Телоглу отбелязва, че нищо в днешна София не напомня еуфорията и фойерверките на 1 януари 2007 г.

Скай-откъс от филма

Филмът на гръцкия журналист Тасос Телоглуот „Скай“, финансиран от Европейския съюз, се върти по телевизията в южната ни съседка в предаването „Новите досиета”. Филмът е озаглавен „Градът на греха- Дупница”. Тасос Телоглуобяснява, че навсякъде по света има мафия, докато мафията в България си има държава.

Екипът на телевизия „Скай” е записал посрещането в кабинета на кмета Атанас Янев, а заместникът му Йордан Йорданов и членът на Консултативния съвет Стефан Чавеев стоят и не вземат отношение по нито един въпрос. Журналистът разказва: Братя Галеви ни посрещат в кметството в качеството им на съветници на кмета. Докато журналистът представя България и Дупница, звучи българският химн. Следват кадри на еуфория в столицата от 1 януари 2007 г., когато страната бе приета в ЕС и заключава, че нищо в София не напомня за тези фойерверки. Тогава България получи отворен чек от Европа за гигантската сума от 11 млрд. евро за следващите 4 години, или 170 евро годишно за всеки български гражданин.

Скай-откъс от филмаСкай - откъс от филма

Думата взема Марк Грей, говорител на ЕС, който обяснява причината, поради която тези пари не са стигнали в България.  „Виждаме поръчкови убийства, виждаме хора, които са пребивани, но не виждаме присъди и това е нещо, което не сме готови да приемем. Председателят на комисията Жозе Мануел Барозу беше пределно ясен, че безкрайните разследвания не се равняват на раздаването на правосъдие. Затова ние продължаваме да оказваме натиск над българските власти, за да сме сигурни, че страната ще спази обещанията си“. Искаме конкретни промени в конкретни области, в обстановка на всеобща еуфория някои забравиха тези промени и това наложи ЕК да спре 500 млн. евро икономическа помощ за България това лято, обяснява Грей.

Много скоро, продължава Тасос Телоглу, ОЛАФ (Европейска служба за борба с измамите) се сблъска с един проблем  – много от компаниите, които поемат с европейски пари инфраструктурни проекти и реформи в селското стопанство в България, са известни в Брюксел, но по други причини. В миналото собствениците са били забелязани, защото се занимават с крадени коли от Западна Европа и с нелегални цигари и наркотици. На фона на изводите текат кадри на скъпия автомобилен парк на Братя Галеви в с. Ресилово. Тези двама мъже, казва Тасос Телоглу, като представя пред телевизионната камера Пламен Галев и Ангел Христов, нямат родствена връзка, но се наричат по мафиотска традиция „братя”. И двамата са бивши членове на специалните части, напуснали службата и стават членове на Консултативния съвет на кмета, за да отговарят освен за другите неща и за автокъщите за луксозни коли, повечето от които със съмнителен произход. Отидохме в малкия град Дупница, за да се срещнем с Галеви. Дупница е наречена от доста време първият частен град в България заради силата, която събират в местните дела бизнесмени като Братя Галеви, разказва журналистът и продължава: Посрещат ни в кметския кабинет в качеството на съветници. Кметът и зам.-кметът присъстват на разговора, без да се намесват. Галевите в края на краищата са истинските шефове на кметството, което администрира фондове за 15 млн. евро. Дава се думата на Ангел Христов, който казва: Със същите финансови средства, които имат другите, ние направихме много по-добри неща. Може, разбира се, да не е в интерес на политиците, че двама бизнесмени правят по-добро от тях, заключава Христов.

Тасос Телоглу продължава: Връзките на Галеви с политиците не са толкова далечни, колкото искат да ги представят. Така или иначе един от най-големите скандали през последните години избухна, когато стана публично известна тайна среща с вътрешния министър на страната, визирайки Румен Петков. Веднага министърът, който е ковчежник на управляващата партия БСП, беше обвинен, че има тесни връзки с бизнесмени, които трябва да преследва като престъпници. Миналия април министърът подаде оставка, телевизионните канали следяха скандала с мафиотите Братя Галеви, които ползват европари с държавна защита, и точно преди 2 месеца полицията и данъчните нахлуха в складовете им за изненадваща проверка.

Думата взема Пламен Галев: А, добре, проверката беше чисто и просто за впечатляване. Целта им бе да ни сложат белезниците и да дойдат в града, за да ни претърсят дома.

Журналистът добавя: Галеви имат свое собствено обяснение за случилото се.

Конкретни бизнес интереси бяха забъркани с името ми, уточнява Галев и продължава: Разбирате ли? За да свалят министъра, първо трябва да очернят нас, за да изключат фирмите ни от конкурси за обществени поръчки, трябваше да докажат, че сме лоши и министърът се видял с лошите. Журналистът продължава: Въпреки всичко трудният въпрос, който зададохме на Галеви, беше… точно какъв бизнес имат?

Галев: А, да, да кажем нашите бизнес занимания. М-м-м-м, някои от които са твърде специфични.

А. Христов-Геле: Да ви кажем следното – няма нищо забранено. Не се занимаваме с нелегална дейност. Всичките ни фирми са съществуващи и с прозрачни дейности.

Тасос Телоглу: Колебливостта в някои отговори, от една страна, но и лекотата, с която Галеви, от друга, приеха поканата ни за интервю, не трябва да предизвиква изненада. Така или иначе те не са нито първите, нито последните българи предприемачи, които ползват европарите. След края на комунистическия режим редица спортисти, тайни и обикновени полицаи като Галеви и бивши кадри на комунистическата партия създават застрахователни компании с цел да вземат под специфичната си защита цялата икономическа дейност в страната.

Според гръцките журналисти в България има едно-единствено уравнение, което е, че власт е равно на бивши служители на службите и организирана престъпност.

Според тях цялата ситуация в страната не засяга само нея самата, а и съседката й Гърция. „Един билборд по пътя за инвестиционни възможности в недвижими имоти в Северна Гърция ни го напомня“, коментират гръцките колеги.

Във филма следва коментарът на Тихомир Безлов, криминолог от Центъра за изследване на демокрацията: Беше много интересна комбинацията между насилие и предприемачество, което бизнесмени използваха срещу конкурентите си. Тази комбинация от насилие, йерархия и предприемачество създаде чудовища.

Тихомир Безлов е експерт в България по анализи на феномените на корупция и организирана престъпност. Той си спомня, че корупцията била толкова тотална, че застрахователните компании са поставили на прицел дори колите на собствените си клиенти. Много вероятно беше да ти откраднат колата, ако не я застраховаш при тези силоваци. Самата компания ти краде колата, ако нямаш неин стикер на стъклото. Същото важеше за магазините, заведенията, ресторантите, хотелите, целия бизнес. Представяте ли си колко е била голяма печалбата на тези компании?

Говорителят на ОЛАФ Алесандро Ботиче признава пред телевизията, че са налице някои проблеми в законодателната сфера на България и подчертава, че Еврокомисията дава от една страна на България шанса да сложи ред, но че няма да чака завинаги…

Властта е свързана със службите и с организираната престъпност. Европа вече е много далече за Галеви, е констатацията на говорителя на Европейския съюз Марк Грей, което дава основание да се смята, че действията на правораздавателните институции срещу организираната престъпност в страната са продиктувани от Европейския съюз  и това дава увереност на обикновените граждани, че Европа ще ги помете.

Снимки:

1 Гръцкият журналист Тасос Телоглу

2, 3, 4 и 5 Кадри от филма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене