Тържествено откриха академичната година в ЮЗУ „Неофит Рилски“

С тържествена церемония в Благоевград Югозападен университет „Неофит Рилски“ откри 38-та академична година. Церемонията започна с полагане на цветя пред паметника на патрона на Югозападния университет – Неофит Рилски. Цветя поднесе ректорът проф. Иван Мирчев, новият ректор на AUBG Кевин Аспегрен, заместник-областният управител Костадин Дурчов. Цветя бяха поднесени от името на кмета на града и други институции.

Гости на церемонията бяха Неврокопският митрополит Серафим, кметът на града д-р Атанас Камбитов, председателят на ОбС-Благоевград Радослав Тасков, ръководители на съда, полицията, и други ведомства на територията на областта.

Ректорът проф. Иван Мирчев поздрави първокурсниците с новата учебна година. Кратко слово произнесе и митрополит Серафим. От името на първокурсниците слово произнесе Ани Андонова, записала се да учи българска филология, за да докаже на дъщеря си, че за наука никога не е късно.

Ректорът и Неврокопският митрополит връчиха студентските книжки на приетите с най-висок бал първокурсници.

15 000 студенти следват в ЮЗУ, 600 от тях са от чужбина, включително и от Япония. Поздравителни адреси бяха получени от името на служебния премиер Георги Близнашки и министъра на образованието.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене