Срам! На вниманието на СЕМ! Детска група от Кюстендил възхвалява кока – кола, пее за „мафия“, за „кола и алкохол“. Криско пасти да яде!

183542_10150098579498339_6488120_n

Напоследък видяхме как Съветът за електронни медии влезе в ролята си на цензур-пазител на ценностите, с които се възпитават децата ни. Затова ТОП ПРЕСА предлага на вниманието на СЕМ една игрива детска песничка със заразяващ ритъм и запомнящ се рефрен, която обаче де факто е силно заблуждаваща реклама на известна марка газирана напитка и внушава спорни ценности.

Дали уж невинната детска песен е създадена и се разпространява със знанието и желанието на рекламираната марка, ние не знаем, иначе бихме сезирали и Комисията за защита на потребителите.  Но целта ни всъщност е да обърнем внимание на качеството и посланията на текстовете, които пеят децата ни.

Детска вокална група ТипТоп с ръководител  Иван Стойнев от гр. Кюстендил има история от 30 години, но както се вижда – никога не е късно да станеш за резил. Резил е, защото децата от вокалната група пеят за начина, по който да „обичаш младо хубаво момиче”, да имаш „авантюра кратка”, да си „мафия”, „да си супер”, като рекламират вредна за детското здраве газирана напитка и внушават пренебрежително отношение към училището или хайде – към часа по география, защото така добре се римува с „мафия”. Да го пееше това Криско, пак добре. Но го пеят децата ни…

Каквото ни е обществото, такива са ни и детските песнички. Но пък обичаме да се тюхкаме защо така ни се израждат ценностите. Но защо да мислим изобщо? „Литър Кока-кола дай ми, келнер, моля!”…

Бел. ред. Това е текстът на детската песничка. Не пропускайте да научите детето си къде да търси „истината гола”…

Ако имаш сепарето и си ходиш по кафето, за да пиеш само алкохол, ако кръчмата прекрачиш, после има да си патиш, знай, че ядове ще имаш бол. Както е скучно, помисли си, ако сам във вкъщи ти си само със Канал 1 и да имаш лимузина и приятели дузина. Е, кажи дали е все едно.

Да си слушаш рап и рок с черния газиран сок, да си слушаш рап и рок до един безкраен срок, до безкраен срок. Литър Кока-кола дай ми, келнер, моля, литър кока-кола за нас литър кока-кола, ето плащам долар, ето плащам долар и за вас. А-а-а-а-а, Кока-Кола! Е-е-е-е, Кока-Кола!

Ако искаш да обичаш младо хубаво момиче, да си супер, да си вечно млад, и за авантюра кратка, за да имаш кожа гладка, пий си само Кока-Кола, брат. Ако баровец си личен  ти за твоето момиче, ако искаш да си мафия, туй е истината гола, пий си само кока-кола и във час по география.

Да си слушаш рап и рок с черния газиран сок, да си слушаш рап и рок до един безкраен срок, до безкраен срок. Литър Кока-кола дай ми, келнер, моля, литър кока-кола за нас литър кока-кола, ето плащам долар, ето плащам долар и за вас.

И за малки, и големи – Кока-кола! И за хора със проблеми – Кока-кола! За богати и за бедни – Кока-кола! И за първи, и последни – Кока-кола!

Литър Кока-кола дай ми, келнер, моля, литър кока-кола за нас литър кока-кола, ето плащам долар, ето плащам долар и за вас. you can’t beat the feeling

АВТОР : Снежина ПЕТРОВА – КЮСТЕНДИЛ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене