Румен Гечев пред ПИК: Не е възможно частично изплащане на депозити от КТБ! Порожанов да не се меси, не му е работа

Румен Гечев

Въпросът бе обсъден, още когато възникна проблемът с банката

Икономическият експерт на БСП Румен Гечев отхвърли възможността за частично изплащане на депозити на вложители на поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка. Идеята бе огласена тази сутрин от служебния министър на финансите Румен Порожанов, който заяви, че е обсъждан вариант в БНБ и Европейската комисия да се изплатят вложения до 500 или 1000 лева.

Според Румен Гечев обаче това няма как да се случи. „Първо не е работа на министъра на финансите да решава такива въпроси. Още повече на такъв, който е за няколко седмици. Това си е ангажимент на БНБ. Не е редно той да влиза в такива спорове, които юридически не са издържани”, заяви Гечев пред ПИК.

Той добави, че вариантът с частично изплащане на депозитите е бил обсъждан още преди няколко месеца.

Този вариант е обсъждан отдавна, той не е на г-н Порожанов. Обсъждахме го в работната група, когато възникна проблемът, но той законово няма как да стане, според мен. Такова частично разплащане в закона не е предвидено. Не знам дали това законово може да стане. Според мен, не е и редно, защото разбирам, че хората имат блокирани средства, но решаването на въпроса не трябва да става на парче, а трябва да стане съгласно закона. И да се реши дали банката ще бъде оздравявана, кой ще я оздравява. Това трябва да стане без участие в държавния бюджет. В закона е разписано как. Не се допуска бюджетът да участва в такова нещо. Ако не дай си Боже се стигне до фалит, в закона пак е разписано – не 1000 лева, а до 100 000 евро трябва да бъдат осигурени за всички вложители”, заяви Румен Гечев.

Той добави, че забавянето на решаването на казуса „КТБ” задълбочава проблема. „Колкото повече се забавя решението, толкова по-неспасяема става една банка. Защото проблемът не е само в наливането на пари, за да се спасява, а проблемът е имиджът на банката. Колкото по-бързо се реши проблемът, толкова по-добре – това е правило в световното банкиране. И аз се притеснявам, че при нас нещата се забавиха сериозно.”

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене