Порожанов: Търси се възможност за частичен достъп до всички депозити в КТБ

порожанов

Служебното правителство препоръчва поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка да бъде спасена без намесата на публични средства, а чрез акционери и кредитори, които да я капитализират и да създадат ликвидност. „Предлагаме план за ликвидна подкрепа, а не за капиталова подкрепа”, подчерта служебният министър на финансите Румен Порожанов в предаването „Тази сутрин” по bTV.
Той обяви още, че се търси възможност за частичен достъп до всички депозити – независимо дали са под или над гарантирания праг от 100 000 евро или 196 000 лв., в рамките на следващия месец. „Търсят се възможности, в рамките на ликвидността, за достъп до всички депозити – между 500 лв. и 1000 лв., така че хората с малки депозити да могат да получат на 100% парите си и да спадне напрежението поне сред тях. Процесът на търсене на решение за депозитите ще бъде един добър сигнал”, увери Порожанов.
„Нашето желание е КТБ да заработи и да няма загуби на средства и изплащане на депозити, но правителството не решава съдбата на банката. Това, което в момента се извършва, е оценка на кредитния портфейл на банката, после ще се извършат одити дали има намаление на капитали. Надявам се да няма дупка”, заяви още служебният финансов министър.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене