Без категория

ЦИК уведоми, че избирателите са 6 931 855

20140828.hefyfibktv

Населението на България е 7 364 570 души по данни от последното преброяване

Централната избирателна комисия уведоми, че съгласно писмо, получено в ЦИК от ГД „ГРАО“ на 22 август 2014 г., предварителните избирателни списъци съдържат 6 931 855 избиратели. По данни от последното преброяване пък населението на България е 7 364 570 души.

„В избирателните списъци са вписани и лица, които живеят в чужбина. Ако един човек живее извън България, а иска да гласува в страната или обратното, то той подава заявление и е заличен от единия от двата списъка, в който фигурира. За хора, които живеят извън територията на България, но в рамките на Балканския полуостров, при гласуването си в изборния ден те подписват декларация, че не са упражнили правото си на глас другаде и носят наказателна отговорност за неверни данни“, обясни пред БЛИЦ говорителят на ЦИК Александър Андреев. 

Андреев допълни, че за изборните списъци   ще се доверят напълно на ГД ГРАО, която поддържа базата данни. „ЦИК няма правомощия да изготвя списъци“, поясни той. 

Според него информацията, че в Турция изборните секции за 5 октомври ще са със 70% повече, отколкото бяха на парламентарните избори през 2013 г., е невярна. 

„Обявените от нас прогнозни секции са 293. В Лондон са 23, в Испания – около 50, в Германия почти същия брой, в 
Брюксел са 2. Запазил се е броят на секциите от Евровота в Европа – 167. Не виждам как в Турция могат да бъдат 70% повече“, каза Андреев. 

Надежда НЕНОВА, БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене