Велик! Победа за Гришо на US Open

47680-632x358

Григор Димитров написа още една страница от тенис историята на България, като стана първият наш тенисист с победа в основната схема на US Open, в Open ерата, пише гонг.бг.

Гришо се наложи с 3-0 сета – 6:2, 7:6, 6:2 – над Райън Харисън и премина във втория кръг на Откритото първенство на САЩ.

Двубоят се игра на корт „Луис Армстронг” и продължи малко повече от два часа. В следващия кръг Димитров чака Карлос Берлок или Дуди Села.

23-годишният Димитров е поставен под номер 7 в основната схема, но за първи път при четвъртото си участие успя да вземе победа на турнира от Големия шлем в Ню Йорк.

Григор Димитров започна много добре мача, като поведе с 4:1 гейма в първия сет, след като проби в четвъртия гейм, и след това затвърди пробива си. Това спечелено подаване на съперника бе достатъчно за Гришо, и той взе оставащите си сервис геймове, а в осмия отново проби, за да спечели с 6:2 тази първа част.

Вторият сет започна с размяна на сервис геймове, но Харисън успя да пробие първи подаването на Гришо, и поведе с 3:2 гейма. Димитров можеше бързо да върне в пробива, но Райън Харисън се съвзе навреме, за да затвърди успеха си, и да поведе с 4:2.

Оттам последва нова размяна на сервис геймове, до десетия. Тогава Харисън направи двойна грешка, а след размяна на точки, Димитров върна пробива за 5:5, след като съперникът му прати топката в аут. Върнал се отново на правилния път, Гришо с мощен ас обърна тотално сета, за 6:5 в своя полза.

Димитров започна като фурия в следващия гейм, и можеше да поведе с 40-0, но вместо това топката му бе дадена в аут. Харисън успя да изравни, до 40-40, но Григор имаше предимство, което обаче не използва. След това американецът с две поредни точки взе гейма и изравни до 6:6, и прати сета в тайбрек.

Въпреки че имаше инициативата в тайбрека, едва при 5-4 Гришо успя да оползотвори преимуществото си, и след страхотни отигравания спечели сета и дръпна с 2-0, след 7:6.

Третият сет стартира повече от добре за Димитров, който проби подаването на Харисън, а след това успя и да затвърди пробива.

Нов пробив в шестия гейм вече направи нещата лесни за Гришо, който показа, че се намира на доста по-добро ниво от Харисън. Американецът взе втори гейм за 5:2, но това бе всичко за него, защото Димитров бе безапелационен при своя сервис, и триумфира с6:2.

Статистиката също бе безапелационна: Гришо не направи нито една двойна грешка, за сметка на шест за Харисън. Нашият тенисист бе изключителен на мрежата, а непредизвиканите грешки бяха 19 срещу 37 за американеца.

Така, за 124 минути игра, Григор Димитров направи поредната си крачка напред в мъжкия тенис. Той е шампион на US Open при юношите, но сега голямата му цел е титлата и при мъжете.

След първата победа на турнира в своята кариера, Гришо ще се изправи срещу ново предизвикателство във втория кръг – Карлос Берлок или Дуди Села.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене