България издига официално Кристалина Георгиева за външен министър на ЕС

98644-kristalina-georgieva

На предстоящия Европейски съвет България ще защитава кандидатурата на Кристалина Георгиева за Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност.

Позицията на България за предстоящия извънреден Европейски съвет ще бъде одобрена на правителствено заседание тази сряда – 27 август, съобщиха от Министерски съвет.

На 30 август държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на Европейския съюз трябва да номинират кандидати за нов състав на Комисията, председател на Европейския съвет и Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност. Страната ни, която ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев, ще защитава кандидатурата на досегашния член на Комисията Кристалина Георгиева за Върховен представител.

В дневния ред на кабинета е включено и разглеждането на предложение до ЕК да бъде извършена партньорска проверка относно способностите на страната за управление на риска при бедствия. Темата беше обсъдена на заседанието на кабинета, на което гост беше комисар Георгиева.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене