Вяра: Собственикът на дървена борса Георги Евтимов от Благоевград: Цените паднаха с 10 лв., но няма търсене, притесняваме се от фалит

Георги Ефтимов

Директорът на предприятие за твърдо гориво Иван Ризов: Хората налитат на по-евтиното, джобът им е изтънял 

По-скъпи въглища и по-евтини дърва ще купуваме тази година. Борсите в Югозападна България вече са пълни с твърдо гориво, но не и с клиенти. А от бранша се опасяват от фалити заради очаквано ниски продажби. До фалити може да се стигне, ако заниженият интерес към дървата се запази. В една от дървените борси дървата отлежават, а работещите там казват, че ако не реализират продажби през следващите два месеца, вероятно ще останат без работа, защото борсата ще затвори. Затова и цените за кубик дърва тази година ще бъдат с до 10 лева по-ниски.

Традиционно началото на август слага край на промоциалните цени на твърдото гориво. Който купи – купил, сега вече цените заточват да вървят нагоре.

Дървените борси в Благоевград са пълни със стока в очакване на клиенти. В сравнение със същия период на миналата година обаче търсенето е слабо, а цените са с до 10 лева по-ниски. Според собственика на дървена борса Георги Евтимов причината за по-слабото търсене, въпреки по-ниските цени, е топлата зима миналата година: „На хората дървата им останаха и сега се надяват на същото“.

В Гърция също има спад в продажбите на дърва с между 30 и 50%.

При въглищата търсенето също е слабо, цените обаче са с 10 – 15 лева по-високи в сравнение с миналогодишните. От началото на месеца тон въглища се търгува между 215 и 356 лева в зависимост от калоричността.

До началото на отоплителния сезон цените вероятно ще скочат още веднъж, но с минимални стойности, успокояват търговците. И докато хората се надяват на топла зима и тази година, то от бранша, разчитат точно на обратното, съобщава Нова телевизия.

На пръв поглед криза за дърва няма. Поне така твърдят частните търговци. Георги Евтимов обяснява: „Има дърва. Ето дърва, ето всички дърва са за хората. Идват дърва, купуват хората, мисля, че няма да има проблеми. Нормално е да се притесняваме от фалити, но да се надявам, че няма да се стигне дотам.”

Не на това мнение е обаче шефът на „Топливо” – Благоевград Иван Ризов, който казва:Имаме различни видове въглища, както се казва, за всеки клиент и за всеки джоб. Друг е въпросът, че трудно става снабдяването на този етап с дърва. Причината е, че много от фирмите директно си намират представители, които ги изнасят за Гърция. Хората знаят кое е качествено, но не могат да си го позволят и избират по-евтиното. Джобът им е изтънял.”

Заради очакваното повишаване на твърдото гориво на прага на зимния сезон голяма част от жителите на Благоевград се запасиха с дърва и въглища още през лятото.

Иван Ризов, директор на „Топливо” клон Благоевград, каза:„В момента имаме, продължаваме да снабдяваме, защото зимата е доста дълга, а както беше последната, доста тежка. Хората тази година започнаха от по-рано да се снабдяват с дърва, въглища, пелети, екобрикети, така че в тази посока нещата вървят ритмично.”

Васил Благоев, купувач,казва: „Много, разбира се, много ми е скъпо, с тия ниски пенсии, защото аз съм пенсионер, не работя. Ами ще мръзнем тая зима и това е.”

Заради това потребителите, които ще се греят на твърдо гориво, се надяват на по-мека зима.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене