Ректорът на ЮЗУ е против детската градина в Механотехникума, поиска и сградата на Електрото за Кампус

мирчев

ЮЗУ „Неофит Рилски” ще настоява пред Министерски съвет за предоставяне за ползване на цялата сграда на бившия Механотехникум в Благоевград. На днешния ректорски съвет в университета ректорът проф. Иван Мирчев изрази категоричната си позиция, че университетът желае целия имот, който е публична държавна собственост, и е против това община Благоевград да строи детска градина в една част от сградата на бившия Механотехникум.
„Под формата на много благоприлични публикации се обяснява колко е важно да се реши проблема на квартал „Освобождение”. Там нямало нито една детска градина! Това, което обаче аз знам е, че в Благоевград няма деца останали неприети в детските градини, иначе може би е факт, че точно в „Освобождение“ няма детска градина. Но не ми харесва децата в Благоевград да бъдат делени на нашите деца от детските градини и средните училища и ненашите деца от университета, защото тези същите деца от Елекрото и Механото утре стават наши деца от университета. От този университет, който има 40 млн. лв. консолидиран бюджет и прави оборот с неговите близо 15 000 студенти още 40 млн. лв. “, каза ректорът на ЮЗУ проф. Иван Мирчев и допълни, че не знае да има фирма в Благоевград, която да прави 80 млн. лв. годишен оборот.
Той изрази възмущението си от това, че на последния Министерски съвет в последния момент е отпаднала точка 8, която е предвиждала за нуждите на университета да се отдаде сградата на бившия Техникум по механотехника в Благоевград. Той заяви, че за съжаление сътрудничеството с Общината и Областната управа е затруднено. Професор Мирчев увери, че ще подаде молба отпадналата точка отново да влезе в Министерски съвет в най-скоро време.
Ректорът на най-големия университет в Югозападна България изтъкна, че корпусите на ЮЗУ са разпръснати из целия град, което затруднява студентите и понякога им се налага да минават големи разстояние за много кратко време, за да присъстват на лекции или упражнения. Той се съгласи, че това е проблем за университета и предложи вариант, в който Висшето учебно заведение освобождава всички заети сгради без тези на Първи учебен корпус и Шести корпус (сградата на площад „Георги Измирлиев“).
„Ще се опитам да не искам да напусна сградата при фонтаните, където е Право-историческият факултет, защото много ми харесва тази комбинация от двете знамена – АУБ с американското знаме и до него ЮЗУ с българското знаме“, уточни проф. Мирчев.
В замяна на това освобождаване на помещения, ректорът поиска държавата да предостави на университета за ползване имотите на бившите Електро и Механо техникуми, където ЮЗУ да изгради свой собствен Кампус. С освободените сгради ще могат да се решат част от проблемите на институциите в Благоевград, уточни ректорът. Във втори корпус ще могат да се преместят учениците от Благоевградската професионална гимназия, ползваща сградата на бившия Електротехникум. В Трети корпус могат да се съберат Административния съд и Прокуратурата. 8-етажната сграда на Четвърти корпус (зад МОЛ-а) може да се използва за Техно-център. Проф. Мирчев уточни също, че в сградата на Осми корпус, която се намира до РТВЦ Благоевград и в момента се ползва от Техническия колеж, може да се направи детската градина за квартал „Освобождение“.
Това предложение бе прието от всички декани на факултети в университета присъствали днес на ректорския съвет.
По информация на E79news точката за прехвърляне на сградата на Механотехникума е свалена от заседанието на Министерски съвет на 13 август с мотив – Незащитен изцяло обществен интерес. От Министерски съвет са изпратили преписката за прехвърляне на сградата на областния управител Димитър Димитров с указание за изготвяне на становище и предложение за решение, с което да бъдат удовлетворение интересите на всички страни по казуса.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене