Без категория

Самодейците от Абланица с отличие от фолклорен фест в Петрово

абланица

С нови награди и признания за отлично представяне се върнаха в родното си село Абланица самодейците от местното читалище след първото си участие в Международния фестивал „Песни от извора” в Петрово. Към голямата палитра от призове самодейците от Абланица прибавиха и почетната статуетка и грамоти от представянето си в санданското село.
Грамотите са подписани лично от кмета на курортната община Андон Тотев, а журито изказа своите суперлативи към автентичното творчество на фолклорната група от Абланица и от талантливата солистка Джемиле Стамболиева.
Фолклорният фестивал „Песни от извора“, който се проведе през уикенда в местността „Извора“ край санданското село Петрово, е идея на бизнесмена Иван Янчев, родом от Петрово.
Идеята на родолюбивия българин е да се популяризират и съхранят в автентичния вид народни песни, танци и обичаи от Пиринско и от другите части на България. За първи път община Сандански тази година оказа пълната си подкрепа на четвъртото издание на вече традиционния фестивал, който придоби и международен характер.
Фестивалът край село Петрово се организира по проект „Гласът на Пирин“ с финансовата подкрепа на Държавен фонд „Земеделие“, сдружение Местна инициативна група „Сандански“, Община Сандански и Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони.
36 музикално-танцови формации от пет общини с общо 440 участници тази година проявиха интерес към фолклорния фестивал „Песни от извора“. Участие от чужбина взеха ученическият кавалджийски оркестър от музикалното училище в Струмица, Република Македония, и женска фолклорна певческа група от с. Мелиники, община Серес, Република Гърция.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене