Без категория

Японци направиха лекарство за ебола

япониялекарствоебола

Япония е готова да предложи експериментално лекарство срещу eбола, предаде Франс прес. Препаратът е създаден от японска лаборатория и според създателите му е в състояние да бори срещу вируса, предизвикал най-смъртоносната епидемия, засегнала четири страни от Западна Африка. По думите на главния секретар на японското правителство и министър, отговарящ за въпросите на националната сигурност Йошихиде Суга, страната му е в състояние да предложи медикамента съвместно с неговия производител, при молба от страна на Световната здравна организация (СЗО).

Лекарството, неречено фавипиравир (или „Т-705“), е пуснато на пазара под наименованието „Авигар“ (Avigar)от фармацевтичната компания „Тойама Кемикъл“ (Toyama Chemical). Компанията е филиал на „Фуджифилм Холдинг“, специалист в областта на изображението, която развива значителна дейност и в медицинската област.

От „Тойама Кемикъл“ заявиха, че разполагат със запаси, достатъчни за над 20 000 души. Според тях приемът на лекарството под формата на хапчета може да улесни лечението в райони с ограничена медицинска инфраструктура.

За момента не съществува нито една ваксина или антивирусен препарат срещу eбола, който е между най-заразните и смъртоносни вируси при човека, чиято смърт може да предизвика за няколко дни. Заради разрастващата се епидемия, която е най-сериозната от откриването на този вирус преди 40 години, международната медицинска общност одобри в средата на юли използването на експериментални лекарства.

Лъч надежда идва от американски експериментален серум ZMapp, приложен на двама пациенти, заразени с вируса, които напуснаха излекувани болницата за седмица. Испански свещеник, лекуван със същия препарат, обаче почина няколко дни по-рано.

Вирусът Ебола се разпространява при директен контакт на телесни течности, каквато е кръвта, от заразени хора, проявяващи симптомите на болестта.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене