Рахим Ферев от Доспат: 2014 ще е година на гъбите

Image_4247113_126

“Преди 15-ина години от гъби се печелеше много, защото само в България и Сърбия беряха диворастящи гъби. Тогава цели къщи се вдигнаха от гъби”, спомня си с носталгия доспатският износител

Заради твърде дъждовното лято хората в Балкана казват, че тази е годината на гъбите. Повече от 20 дни в Родопите има голям урожай на манатарка, жълт и златист пачи крак. Прогнозите са това да продължи поне още 2 седмици и затова много хора берат диви гъби. Има обаче и голям риск – правят това по картинки или описания. Гъбите са трудни за идентификация и затова трябва да се берат от опитен гъбар, ако след това се готвят, съветват изкупвачи. Препоръките им са начинаещите да берат само един вид гъби, докато го опознаят добре. И да се внимава много за двойниците, защото почти не минава сезон без случаи на отравяния. За най-опасна от отровните гъбарите сочат зелената мухоморка, която приличала досущ на полската печурка. При консумация тя унищожавала чернодробната тъкан. Други гъби причиняват хранителни натравяния от не бактериален произход, които обаче са много мъчителни, предизвикват обилно повръщане, изпотяване и др. И ядливите, ако са престояли сготвени, предизвикват  неприятности, предупреждават специалистите. При такива веднага трябва да се потърси медицинска помощ. Нашите гъби се котирали много на европейските пазари. Използвали ги за консумация и във фармацевтиката. Основен проблем тази пролет са дъждовете, които влияят на качеството им, и разбира се, мечките. Гъбари, които разчитат да си докарат някой лев това лято, за-
дължително носят в джоба си и пиратки, с които да се спасят при среща с нароилите се мечки. Най-голям е интересът към манатарката, която се смята за царица на гъбите в родопските гори. Манатарката е предпочитана заради изключителния си вкус и
аромат. Подлежи на всякаква обработка, а на Запад я използват като подправка, много купувачи я предпочитат пред месото. Тя е на
първо място по търсене сред ядливите гъби и се счита за истински деликатес. Външните белези обаче са твърде непостоянни. Манатарката също има свой смъртоносен отровен двойник – дяволската гъба. Манатарки с оранжеви или червени тръбички и посиняващо месо трябва да се избягват. Това e дяволската гъба. Времето на майската гъба, смръчкулата и челядинката отмина. Пролетта бе суха и почти не поникнаха тази година. Друг вид – овчи крак, не се бере заради скандал преди 3 г. Тогава при реекспорт на руски гъби бяха открити 2 партиди, в които имаше цезий 137. Металът има период на полуразпад 30 г. Тогава се разшумя, че гъбите са брани в Родопите. “Удариха незаслужено бизнеса с неясни обвинения, но след като се вдигна шумът, никой не изкупува по света сега овчи крак от района, нищо че онзи беше руски”, коментира изкупвач. Най-много манатарки има в районите около Перелик в посока с. Мугла, Гела, Хайдушки поляни, Широка лъка, Смолян и Чепеларе. Хубавите гъби в тези райони отиват за износ в Италия, Швейцария, Испания и Германия заради високото качество и здравината на гъбата. Фирми посредници ги возят за  обработка с тирове и микробуси. “Имам само 24 часа да превозя гъбите от Родопите до Базел, който е на 2000 км. В противен случай стоката за десетки хиляди евро отива на вятъра, ще я върнат или ще я изкупят на ниски цени”, обяснява превозвач от района на Сърница. Цените в Западна Европа на манатарката нямат нищообщо с тези, за които се изкупуват тук. На пазарите в Германия несушената манатарка е около 30 евро килото. 100 г сушена и пакетирана струва също около 30 евро. По неофициални  данни бизнесът с гъби в България възлиза на около 500 млн. евро. В страната вече има десетки фирми не само за износ на прясна, но и обработена в цехове.
“Гъби има в изобилие, но качеството не e добро. Тя е 90% вода и 10% соли и други вещества. За нея е нужна много вода и топлина и в момента има всички условия. Но тази ситуация активира и насекомите, които я повреждат”, казва Рахим Ферев от Доспат, който е един от големите износители. Фамилията му има в града предприятие за преработка на пресни, замразени и сушени гъби и плодове. “В цяла Европа има много гъби заради дъждовете, а конкуренцията е голяма. Сега консумацията е по-слаба заради ваканционния месец и тя предимно се замразява. В Германия, където са много взискателни по отношение на червяемост, търсенето е по-слабо. В Италия гъбите с по-ниско качество вървят повече в момента”, добави Ферев.
Гъбите се изнасят бланширани, сурови, сушени и замразени. Цената им е била ниска, защото качеството им позволява предимно сушене и преработка на кубчета. Износ на прясна гъба нямало. Сурова гъба ще се изнася, но през септември.
“Преди 15-ина години от гъби се печелеше много,
защото само в България и Сърбия беряха диворастящи гъби. Тогава цели къщи се вдигнаха от гъби. Сега в Румъния, Сърбия, Полша,
Франция се берат гъби, в Русия също, а в Турция всеки ден се добиват 150 т”, казва Ферев.
Според него поне още 15 дни ще има много гъби, тъй като е пълнолуние. При новолуние Луната дърпа влага към земната кора и провокира гъбообразуването.

Вестник „Топ ПРЕСА“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене