Отпада категоризацията на заведенията за хранене и развлечения

бар

Правителството одобри промени в Закона за туризма

От самостоятелните заведения за хранене и за развлечения няма да се изисква да се категоризират, предвиждат одобрени от кабинета промени в Закона за туризма. Против категоризацията многократно се обявяваха малките фирми, според които това е излишна тежест за бизнеса им. Големите ресторантьори и хотелиери обаче настояват всички заведения за хранене да бъдат категоризирани със звезди.

Промените ще облекчат и режима за регистриране на туроператори и туристически агенти като се намаляват нормативно установените срокове за представяне на услугата, изискванията за образователния ценз и трудовия стаж на управителя на съответната фирма, както и за помещението, използвано за офис.

В закона ще се създаде нов раздел, свързан с организирания детски и ученически отдих и туризъм. По този начин ще бъде преодоляна съществуващата непълнота и неяснота за видовете форми на детски отдих и туризъм и за тяхната регламентация в отделна наредба към закона, посочват от правителствената пресслужба..

Създава се и възможност общински предприятия по смисъла на Закона за общинската собственост да могат да кандидатстват за получаване на удостоверение за извършване на туроператорска и/или туристическа агентска дейност.

Предвидени са изменения, с които се облекчават собствениците на къщи за гости по отношение изискванията на Закона за храните и регламентите от хигиенния пакет за този вид обекти.

Преходните и заключителните разпоредби на проекта предвиждат някои изменения в отделни текстове на законите за ветеринарно – медицинската дейност, за защита на растенията, за фуражите, за търговския регистър, за местните данъци и такси. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене