Тефтерчето, за което се твърди, че е на Кирил Рашков ще се проверява от МВР и ДАНС

тефтерче

МВР и ДАНС ще извършат проверка на случая с тефтерчето, за което се твърди, че е на Кирил Рашков, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, на въпрос, „самосезирал ли се е” относно тефтерчето на някой от семейството на Кирил Рашков. „Разпоредил съм проверка, както и помолих Владимир Писанчев да извърши проверка. До момента проверката показва, че е имало някакъв такъв документ (или как да го нарека), за наличието на който е бил уведомен бившият вътрешен министър, и такъв документ е предоставен в бившата Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, обясни Йовчев.
По думите му, към момента проверката показва, че „като че ли не са взети никакви мерки” и дейности по този сигнал и, че не е уведомена прокуратурата.
Пред БНТ Рашков заяви, че тефтерчето не е автентично. Рашков твърди, че става въпрос за политическа атака на хора от ГЕРБ, които са го вкарали в затвора, без той да е виновен. Кирил Рашков обяви, че не изпитва вина за събитията в Катуница. По думите му, той не е притежавал такъв тефтер и почеркът не бил негов.
Кирил Рашков ще издирва скандалния тефтер, който е бил сканиран и разпространен до някои медии вчера, за да съди автора на компромата, каза личният му адвокат Васил Марков. Според него, надига се нова лавина срещу Рашков. „Познавам почерка на Кирил Рашков, постоянно пишем с него, абсурд е този тефтер да е негов”, категоричен е адвокатът му. Марков е убеден на 100% в това и е готов на графологична експертиза, за да се види кой го е писал. Той призова медиите да не се занимават с глупости и да оставят намира 70-годишния му клиент. Адвокатът е посъветвал Рашкови да не говорят с никой. За да бъде по-убедителен Васил Марков каза, че Рашков никога не е работил с Митницата, нито с НАП. С последните работи сега. Освен това да дадеш, както и да вземеш 100, или 200 лева рушвет било обида и за едната, и за другата страна. „Ако някой се занимава с нелегален алкохол и 5000 лева са малко”, добави Марков. По думите му, партиите вземали до 5 милиона лева от монополистите, производители на алкохол у нас. Адвокатът каза, че според него новите нападки срещу Кирил Рашков били дошли след интервюто му за Дейли телеграф, част от което е било излъчено по БТВ. Там Рашков казва, че е доволен от сегашното управление на държавата и някои неща, които са насочени към предишните управляващи. От там идвало всичко сега, твърди Марков.
Кирил Рашков никога не е бил дарител на БСП-Пловдив за каквато и да е кампания до 2009 година, каза пловдивският депутат Захари Георгиев по повод скандалното тефтерче на Кирил Рашков, в което фигурира и неговото име. Това са близо 10 години, докато Захари Георгиев е бил председател на партията в Пловдив. Георгиев не познава лично Рашков, никога не се е запознавал с него, няма и причина поради, която да го познава. Не познава и хора с такива имена, които са свързани с името му в това тефтерче, касиерка с такова име партията не е имала. Освен това той фигурира в ръкописите като човек от БСП, който е важен за цялата област. „Аз никога не съм бил функционер, който да отговаря за цялата област”, каза Захари Георгиев. Дали тефтерчето го има, или не, ако някой го е насътворил, защо го е направил сега, това са все въпроси, на които никой няма отговор засега”, смята депутатът от БСП.
Според него, видимо това е работа на опоненти и противници, които искат чрез името му да компрометират БСП. „Никой не знае нищо за това тефтерче, пък така яростно се нахвърлят на тази информация, сякаш са я чакали”, коментира Захари Георгиев. От НАП Пловдив също съобщиха, че в дирекцията в Пловдив никога не е работила жена с името Иванка Тенева, на която, според тефтера на Кирил Рашков, са били дадени 500 лева, вероятно за услуга. От полицията и прокуратурата засега не казват нищо.
Сканирани страници от тефтер, за който се твърди, че е на „цар Киро“, бяха изпратени вчера на електронните пощи на някои медии. Сканираните страници са над 20. В тях има имена на политици. Срещу някой са записани и парични суми, както и телефони на хора от митниците, полицията, НАП, както и обекти за доставки на алкохол. Твърди се, че тефтерът свидетелства за подкупи и парични средства, давани на тези хора, но автентичността на документа не е доказана.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене