Здравният министър спря обществени поръчки за милиони

Мирослав Ненков

„Разпоредили сме спешният пациент в София да се закарва в най-близката болница. Това важи и за инвазивните кардиологии.“ Това заяви служебният министър д-р Мирослав Ненков на здравеопазването по време на пресконференция, цитиран от КРОСС.

Министърът заяви и, че починалите на улицата хора няма да се поемат от Спешна помощ – София, а от Александровска болница.

По отношение на готвените реформи в Столичната спешна помощ Ненков каза, че предложението от 1 септември да се въведе 7-часов работен ден в звеното е двупосочно. Това от една страна би довело до невъзможност специалистите в спешната помощ да работят повече от 8 часа, тъй като работещите на намален работен ден нямат право да работят повече от един час над утвърденото работно време.

Д-р Ненков посочи, че внезапното освобождаване на някои директори на болници в последния ден на предишното управление го е накарало той да разпореди проверки в тези болници. Проверките все още текат и някои от директорите са върнати на позициите си.

Същевременно през последните дни на предишното управление са стартирани няколко много големи обществени поръчки, които са привлекли вниманието на екипа му.

„Първата поръчка е за 12 млн. лева с ДДС, за електронното здравеопазване. Не мога да се наема с коментар дали е от бързане, но не е добра техническата спецификация на този проект. Тази поръчка е спряна. Работи се по този проект, но не е ясно кога ще стартира“, заяви Ненков.

„За сума от 5 млн. лв. също е обявена обществена поръчка за ремонт на спешните медицинска помощ в провинцията. Но тези центрове ползват сгради на общинските болници“, поясни Ненков, като добави, че министерството няма право да прави ремонти в чужда собственост. Тези 5 млн. лв. също ще бъдат спрени, но нито един лев от тях няма да бъде загубен.

„Следващата поръчка за 4 млн. лева е за санитарни автомобили – тя също е спряна. По всички поръчки има много жалби от участниците в търговете, уточни министърът. Тези поръчки ще бъдат подготвени и се мисли как парите да бъдат пренасочени“, каза още министърът.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене