Завърши лагерно лято 2014 в Хаджидимовския манастир

митрополит Серафим с лагерници

На 15 август – деня, в който Православната църква почита Успението на Божията майка – тържествено беше закрито лагерното лято на 2014 г. в Неврокопска епархия.

лагерници

Първата смяна започна по време на Петровите пости, когато на 22 юни 2014 г. манастирът „Св. вмчк Георги” край гр. Хаджидимово отново прие децата на Неврокопска епархия. Проведоха се шест смени – 2 за момчета и 4 за момичета, като общият брой на участниците в лагера през това лято беше приблизително 300 деца и младежи. Организаторите предварително бяха изразили съжаление, че поради широките ремонтни работи по манастирските сгради това лято числото на летуващите деца ще бъде ограничено до това число.

лагерници-църква

Всяко лято програмата и заниманията се обединяват под една обща тема, различна за всяка година. През последните години вниманието на лагерниците беше насочено към темите: „Българските светии и добродетели”, „Св. Богородица – живот и прослава”, „Светите апостоли”. Това лято, с благословението на Неврокопския митр. Серафим, децата изучаваха разпространението на Христовото благовестие по нашите земи.

лагерници-национален флаг

За 21-ви пореден път първата лагерна смяна започна с тържествено откриване, което се състоя в манастирския двор. Момчетата се строиха, за да посрещнат националния флаг под звуците на песента „Знамето ни е трицветно”; и докато пееха химна на нашата Родина, българският трибагреник беше поставен на традиционното място, където остана до края на всички лагерни смени. След вечерното богослужение митрополит Серафим приветства децата и призова закрилата на св. вмчк Георги над всички.

лагерници

Лагерниците с интерес участваха в беседите и получиха знания за пътя към вярата на нашия народ и за историята на нашата родна Православна църква.

лагерници

В заниманията по ръчен труд те изработваха иконки, книгоразделители, табла, декорираха кутийки за  тамян, рисуваха и бродираха.

лагерници-час по пеенеВ часовете по пеене изучаваха тропари на светци, които са благовестили и прославяли Бога в нашата Родина. Децата участваха активно в богослуженията сутрин и вечер. Те четяха псалми, отговаряха на ектениите и пееха тропари. Момчетата се учеха да клисаруват. На светата литургия всички заедно произнасяха Символа на вярата и молитвата „Отче наш”. По време на Богородичните пости участваха в четенето и пеенето на молебния канон на Пресвета Богородица.

Спазена беше и традицията по време на престоя си в манастира лагерниците да се изповядат и да приемат пречистите Тяло и Кръв Христови. Участието в светите тайнства Изповед и Причастие бяха особено вълнуващи за тези, които за първи път пристъпиха към тях.

лагерници

Ежедневието беше разнообразявано с игри, разходки, а често самите лагерници подготвяха и представяха пред останалите кратки музикални и театрални програми. Проведоха се екскурзии до останките от древния римски град Никополис ад Нестум (Никопол на Места), с. Ковачевица, манастир „Св. Богородица – Живоприемен Източник” над град Гоце Делчев, храмовете „Успение Богородично” и  „Св. Кирил и Методий” в гр. Г. Делчев,  храм „Успение Богородично” в с. Огняново и др. Пребиваването на момчетата в манастира беше разнообразено още с риболов на язовира, наречен от лагеруващите „Мамутското езеро”,

лагерници-екскурзиязапознаване с палеонтологически разкопки, посещение на античната крепост „Св. Димитър” на брега на река Места, киновечери. Те присъстваха и на тържеството на учениците, изучаващи СИП Религия – християнство в град Хаджидимово. Лагерниците се поклониха на гроба на блаженопочиналия Неврокопски митрополит Натанаил, където онези от тях, които и по-рано са летували в манастира, с умиление си разказваха спомени, свързани с него.

лагерници 2014 Вълнуващи за децата бяха срещите и разговорите с митрополит Серафим, в които съвсем естествено и непринудено задаваха въпроси, свързани с вярата, приятелството и човешките взаимоотношения.

Всеки лагерен ден завършваше с молитвите преди сън (отправени към Бога, Пресвета Богородица, ангела-пазител) и химна на Република България.

лагерници-църква

По време на петата лагерна смяна Христовата църква се увеличи с два нови члена. Игуменът на манастира йеромонах Теофил извърши светото тайнство Кръщение над сестрите Мария и Зорина Халеви.

За края на всяка смяна децата подготвяха тържество, с което доставяха радост на своите родители, приятели и поклонници на светата обител.

лагерници

За някои деца участието в детския православен лагер беше първо по рода си изживяване, а за други – поредно участие в незабравимите лагерни дни.

Момичетата от последната смяна спазиха традицията, като закриха лагерния сезон. След като изпяха химна на Република България, изпроводиха националния ни флаг, който беше прибран в очакване на следващата година, когато манастирът отново ще посрещне своите лагерници.

Снимките са от архива на Неврокопска св. митрополия и от личните архиви на преподавателите, ръководили лагерните смени. /dveri.bg/

лагерници

лагерници

лагерници-обща снимка

91474e80ba3e4788aa966b9034d58279

лагерници

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене