Свържете се с нас

Култура

Завърши лагерно лято 2014 в Хаджидимовския манастир

Публикувано

на

митрополит Серафим с лагерници

На 15 август – деня, в който Православната църква почита Успението на Божията майка – тържествено беше закрито лагерното лято на 2014 г. в Неврокопска епархия.

лагерници

Първата смяна започна по време на Петровите пости, когато на 22 юни 2014 г. манастирът „Св. вмчк Георги” край гр. Хаджидимово отново прие децата на Неврокопска епархия. Проведоха се шест смени – 2 за момчета и 4 за момичета, като общият брой на участниците в лагера през това лято беше приблизително 300 деца и младежи. Организаторите предварително бяха изразили съжаление, че поради широките ремонтни работи по манастирските сгради това лято числото на летуващите деца ще бъде ограничено до това число.

лагерници-църква

Всяко лято програмата и заниманията се обединяват под една обща тема, различна за всяка година. През последните години вниманието на лагерниците беше насочено към темите: „Българските светии и добродетели”, „Св. Богородица – живот и прослава”, „Светите апостоли”. Това лято, с благословението на Неврокопския митр. Серафим, децата изучаваха разпространението на Христовото благовестие по нашите земи.

лагерници-национален флаг

За 21-ви пореден път първата лагерна смяна започна с тържествено откриване, което се състоя в манастирския двор. Момчетата се строиха, за да посрещнат националния флаг под звуците на песента „Знамето ни е трицветно”; и докато пееха химна на нашата Родина, българският трибагреник беше поставен на традиционното място, където остана до края на всички лагерни смени. След вечерното богослужение митрополит Серафим приветства децата и призова закрилата на св. вмчк Георги над всички.

лагерници

Лагерниците с интерес участваха в беседите и получиха знания за пътя към вярата на нашия народ и за историята на нашата родна Православна църква.

лагерници

В заниманията по ръчен труд те изработваха иконки, книгоразделители, табла, декорираха кутийки за  тамян, рисуваха и бродираха.

лагерници-час по пеенеВ часовете по пеене изучаваха тропари на светци, които са благовестили и прославяли Бога в нашата Родина. Децата участваха активно в богослуженията сутрин и вечер. Те четяха псалми, отговаряха на ектениите и пееха тропари. Момчетата се учеха да клисаруват. На светата литургия всички заедно произнасяха Символа на вярата и молитвата „Отче наш”. По време на Богородичните пости участваха в четенето и пеенето на молебния канон на Пресвета Богородица.

Спазена беше и традицията по време на престоя си в манастира лагерниците да се изповядат и да приемат пречистите Тяло и Кръв Христови. Участието в светите тайнства Изповед и Причастие бяха особено вълнуващи за тези, които за първи път пристъпиха към тях.

лагерници

Ежедневието беше разнообразявано с игри, разходки, а често самите лагерници подготвяха и представяха пред останалите кратки музикални и театрални програми. Проведоха се екскурзии до останките от древния римски град Никополис ад Нестум (Никопол на Места), с. Ковачевица, манастир „Св. Богородица – Живоприемен Източник” над град Гоце Делчев, храмовете „Успение Богородично” и  „Св. Кирил и Методий” в гр. Г. Делчев,  храм „Успение Богородично” в с. Огняново и др. Пребиваването на момчетата в манастира беше разнообразено още с риболов на язовира, наречен от лагеруващите „Мамутското езеро”,

лагерници-екскурзиязапознаване с палеонтологически разкопки, посещение на античната крепост „Св. Димитър” на брега на река Места, киновечери. Те присъстваха и на тържеството на учениците, изучаващи СИП Религия – християнство в град Хаджидимово. Лагерниците се поклониха на гроба на блаженопочиналия Неврокопски митрополит Натанаил, където онези от тях, които и по-рано са летували в манастира, с умиление си разказваха спомени, свързани с него.

лагерници 2014 Вълнуващи за децата бяха срещите и разговорите с митрополит Серафим, в които съвсем естествено и непринудено задаваха въпроси, свързани с вярата, приятелството и човешките взаимоотношения.

Всеки лагерен ден завършваше с молитвите преди сън (отправени към Бога, Пресвета Богородица, ангела-пазител) и химна на Република България.

лагерници-църква

По време на петата лагерна смяна Христовата църква се увеличи с два нови члена. Игуменът на манастира йеромонах Теофил извърши светото тайнство Кръщение над сестрите Мария и Зорина Халеви.

За края на всяка смяна децата подготвяха тържество, с което доставяха радост на своите родители, приятели и поклонници на светата обител.

лагерници

За някои деца участието в детския православен лагер беше първо по рода си изживяване, а за други – поредно участие в незабравимите лагерни дни.

Момичетата от последната смяна спазиха традицията, като закриха лагерния сезон. След като изпяха химна на Република България, изпроводиха националния ни флаг, който беше прибран в очакване на следващата година, когато манастирът отново ще посрещне своите лагерници.

Снимките са от архива на Неврокопска св. митрополия и от личните архиви на преподавателите, ръководили лагерните смени. /dveri.bg/

лагерници

лагерници

лагерници-обща снимка

91474e80ba3e4788aa966b9034d58279

лагерници

коментара

Култура

Цеца ще пее на стадиона в Банско заради наплива на зрители

Публикувано

на

Фестивалът „Банско Балкан Фест”, който е на 6 и 7 септември,  ще се проведе на градския стадион „Свети Петър”. Предишните две издания бяха на градския площад.

Причината за преместването на мястото на събитието е големият интерес на жители и гости на Банско към фестивала. Началото на концертите е в 19,00 часа, а входът е свободен. Зрителите ги очакват вълнуващи срещи с родните поп фолк певици Преслава и Ивана, със сръбския певец Саша Митич и голямата сръбска звезда Цеца Величкович.

На 6 септември първият специален гост е българската звезда Преслава. Известният сръбски певец Саша Матич ще огласи сцената след нея в първата фестивална нощ.

Втората вечер е изявата на фолк дивата Ивана, а кулминацията ще бъде суперзвездата на сръбската музика Цеца. Хитовете на Кралицата на балканската музика се очакват с нетърпение от многобройните почитатели на този жанр. Предстоят две емоционални и изпълнени с горещи ритми нощи в Банско. Водещ на събитието ще бъде рапърът Устата.

Фестивалът утвърждава имиджа на града като една от фестивалните столици на Балканите и е отличен повод да се посети курортът в последните слънчеви дни. Гостите ще усетят неподражаемата палитра от красива природа, съхранени традиции и забележителна модерност в града под Тодорка.

ilindenpres.bg

коментара

Продължете с четенето

Култура

Либяховалии за поредна година се събраха от близо и далеч в родното си село за Голяма Богородица

Публикувано

на

И тази година в хаджидимовското село Илинден, някогашното Либяхово седмица преди празника на селото и храмовия празник на местната църква, вреше и кипеше от хора родени в Илинден, които пристигнаха от цялата страна и чужбина. Много християни от целият гоцеделчевски регион също предпочетоха да запалят свещ на големият празник в църквата в село Илинден и да си вземат от вкусния курбан. На Голяма Богородица църквата в Илинден отпразнува и своят храмов празник.

Верни на любовта си към родното място, либяховалии потачиха празника на селото и местната църква, организираха си редици родови срещи и всички заедно виха дълги хора на площада в селото.

На 10 август, неделя след Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим отслужи св. Литургия в храм „Успение Богородично” в село Илинден.

След св. Литургия кратък концерт от църковни песнопения изнесоха участващите в хора на Немската гимназия в София ученици, които заедно със своята ръководителка – Красимира Цуцуманова, гостуваха в село Илинден.

Митрополит Серафим сърдечно ги поздрави и им пожела чрез песнопенията да опознаят в дълбочина Православната вяра и подобно на ангелите с чисти сърца и души да славословят и възпяват Бога.

Повече от 180 годишна е традицията, на народния събор в чест на храмовия празник на Голяма Богородица в хаджидимовското село Илинден.

Всъщност, огромната почит към Божията майка на жителите на Либяхово (Илинден) се изразява най-ярко, когато през 1831 година на 15-ти август там е осветена новопостроената църква „Успение Богородично“.

Църквата в Илинден е първата възрожденска селска църква в неврокопско извън духовния център Неврокоп и е излъчила видни наши възрожденци, което е заслужена гордост за Инлинденчани.

Постоянно живеещите в Илинден са около 70 души. На Голяма Богородица обаче селото се оживява до неузнаваемост. Да се черкуват за празника тук идват вярващи от целия Гоцеделчевски регион а потомци на бивши жители на селото се завръщат на този празник от цяла България и от чужбина.

Тази година, специално за празника, две семейства от САЩ и едно от Канада отново плануваха така годишните си отпуски, че за Голяма Богородица отново да са в родното си село сред роднини, съселяни и българска обстановка.

След отварянето на ГКПП „Илинден – Ексохи“, за храмовият празник тук идват и много християни от Гърция и Македония. Илинденчани са пословични игрохорци. Веселието започва още от навечерието на празника и продължава през целият празничен ден.

Село Илинден се намира в планински район. Разположено е в северните склонове на планината Стъргач.

Намира се на14 километра югозападно от общинския център Хаджидимово и на 18 километра югоизточно от град Гоце Делчев.

Населението намалява поради изселвания, по масови през 1958 – 1959 за селата Левуново и Спатово, град Нови Кричим и село Кремиковци.

През 19 век Либяхово е голямо село с преобладаващо българско население, числящо се към Неврокопската кааза на Серския санджак.

В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година, Любяхово е посочено като село с 253 домакинства и 850 жители българи.

В 1889 година Стефан Веркович (Топографическо-этнографическій очеркъ Македоніи) отбелязва Либяхово като село с 245 български къщи.

 

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ