Вяра: Скандално! Дупничанинът д-р Стойчо Кацаров: Всяко десето лекарство у нас е менте, всеки с таблетираща машина може да произвежда хапчета в гаража, пораженията за здравето са жестоки

Стойчо Кацаров

Опасни за здравето лекарства, които имитират оригиналните, са на пазара в Европа. Намират се дори фалшификати на животоподдържащи лекарства, както и на популярни препарати. Те се разпознават много трудно и от специалисти. Хората нямат доверие в контролните органи и затова дори не подават оплаквания. Най-много фалшиви лекарства идват от Индия, а в България също се произвеждат такива. Няма контрол и върху това, което се предлага в интернет, обясни дупничанинът д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. 10 % от продаваните у нас в лекарства са менте, каза д-р Кацаров. Експертът се позова на международна агенция, която по аналитичен път е достигнала до извода, че всяко десето лекарство на родния пазар е фалшиво. Има фалшификати както на популярни лекарствени препарати, така и на животоподдържащи медикаменти. Освен че не лекуват, менте илачите крият сериозни рискове за здравето, предупреждават специалистите. Потребителят трудно може да различи ментето от оригинала. Задачата е непосилна дори и за лекарите и фармацевтите. Органът, който трябва да осъществява контрола, е Агенцията по лекарствата. „Аз не съм чул в последната година тази агенция да е излязла със съобщение за заловени фалшиви лекарства на нашия пазар или ако е имало такова, то е било спорадично. А при тази констатация на международната агенция това трябва да е доста често”, коментира д-р Кацаров. Ето какво още каза по темата д-р Кацаров за „Фокус”.

–        Д-р Кацаров, излезе информация, в която се казва, че на българския пазар 10% от лекарствата са фалшиви. Доколко са опасни тези лекарства?
– 
 Тези лекарства са опасни по няколко причини. Първо, може да не съдържат същото активно вещество, може да не го съдържат в същото количество, което е предписано. Вие си взимате лекарства и си мислите, че се лекувате, а всъщност жизнените ви показатели се влошават. Тези лекарства могат да съдържат различни компоненти, които директно да вредят на здравето ви, най-малкото алергени, тъй като те по дефиниция не отговарят на изискванията за ефективност на качеството и безопасност на един продукт. А най-малкият проблем е, че плащате за нещо, което смятате, че си купувате.
– Могат ли тези лекарства да бъдат разпознати по някакъв начин?
– Много трудно. Ако е добър фалшификатът, може да бъде разпознат само след химичен анализ. Ако е добър фалшификат, гражданите няма да могат да го разпознаят, дори специалисти трудно биха ги различили. Фармацевти и аптекари също трудно биха ги различили. Преди няколко месеца гръмна голям скандал в Италия с онкологични медикаменти, които са продавани там, а и не само, в много страни, в това число и България. Те са с опаковка и вид както оригиналните и няма как да ги разпознаеш, ако не изследваш самата субстанция.
– Не се ли налага контрол за тези неща? Как попадат тези лекарства във фармацевтите?
– 
Могат да попаднат по всякакъв начин. Могат да попаднат чрез дистрибуция, директно от този, който ги произвежда. В България се произвеждаха такива лекарства. Няма данни в момента и не мога да кажа правят се, защото веднага ще ми зададат въпроса къде се правят. Нямам представа къде се правят. Но това не е ново. С една таблетираща машина в гаража, взимате фолиото – крадете го от завода или по други начин се сдобивате с него и ето ви блистерите. Подменяте опаковките и готово – получавате лекарство, което на външен вид няма да може да го различи и специалист. Съобщението на международната агенция, която изнесе информацията, че в България има фалшиви лекарства на пазара си, е че 10% от лекарства на нашия пазар са фалшиви. Това е аналитичен извод. Самият факт, че те стигат до извода 10% и да го съпоставим с това, че не съм виждал съобщения за установени от компетентния орган – Изпълнителната агенция по лекарствата, за фалшиви лекарства. Тези два факта могат да означават, че контролът е изключителен нисък.
– Т.е. трябва да се обърне голямо внимание на контрола?
– 
Да, но на този контрол не може да се разчита само на инспекторите на Агенцията по лекарствата. Трябва гражданите да съдействат, а ние имаме един фундаментален проблем на нашето общество, че гражданите не вярват на администрацията, те не вярват на властта. Не желаят да й сътрудничат, защото не смятат, че от това има някаква полза. Има и друго, което върви като слух, хората казват, че ако ги изпратиш на контролния орган, има опасност той да замете следите. Защото по един или друг начин този контролен орган е ангажиран с целия този процес. Наскоро при мен дойде мой колега лекар, който донесе опаковка лекарство и каза, че според него това лекарство е фалшиво. Той като лекар може да го прецени и каза, че няма никакво действие. Изпратихме го на фирмата, която произвежда оригиналния продукт, тъй като в случая тя е най-заинтересована от това дали е фалшив или не и чакаме отговор от нея.
– Как гражданите биха могли да съдействат?
– 
Ако имат съмнение, да изпращат опаковките за анализ или на фирмата, която произвежда оригиналния продукт, или на Изпълнителна агенция по лекарствата, а най-добре и на двете, за да се избегнат всякакви възможности за злоупотреби. Никак не е лесен този процес и изисква много усилия от много хора, за да се противодейства. За съжаление аз не виждам тук да се полагат усилия.

Тези, които фалшифицират лекарствата, не ги делят на безобидни и животоспасяващи. Те се стремят да заменят скъпи лекарства. Да пуснеш фалшиво лекарство, което струва 50 стотинки, няма смисъл, не си струва риска. Стремят се да фалшифицират скъпите лекарства, защото рискът е един и същ, а печалбата е много по-голяма.

В България се произвеждаха фалшиви лекарства, говоря за времето преди 10 години, със сигурност го казвам, защото тогава аз се занимавах. Водеше се битка и сме затваряли включително и работещи предприятия, които сме ги хващали да фалшифицират лекарства. Тогава бяха ангажирани много органи и имаше много разкрития. Аз не съм сигурен, че и в момента няма такива неща, които да се правят, но не виждам борба. 10% от лекарствата да са фалшиви, е много висок процент.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене