Без категория

Банкерът-беглец Цветан Василев се крие в ЮАР! Притежавал имение на 70 км от къщата на Веска Меджидиева

Цветан Василев

Банкерът Цветан Василев се крие в притежавано от него имение в ЮАР, научи ПИК. Злополучният финансист обитавал палат, който е на разстояние около 70 километра от къщата на печалноизвестната Веска Меджидиева в Кейптаун.

Съпругата на боса на „Орион“ Румен Спасов избяга преди около 10 години в екзотичната държава, след като родното правосъдие я подгони за обсебване на 79 млн. стари лева от Българска земеделска и промишлена банка. Прокуратурата я обвиняваше за източването общо на над 1,2 млн. долара през 1994-1995 г. от набирателната сметка на банката.

Меджидиева беше обвинена задочно. В същата ситуация сега е „колегата“ й Цветан Василев.

Нейните оправдания напомнят поразително на лакърдиите на доскорошния мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ).

„Не съм извършила никакви действия, които са извън закона. Българската земеделска и промишлена банка не е била източвана, не е била във фалит и е имала добри финансови резултати. Историята по делото започна преди години. Това беше политически ход и няма липсващи пари“, казва банкерката в едно от последните си интервюта.

Същата тези лансира и Василев, чрез приятелския си кръг от медии.

Според информация на ПИК Василев е излетял през Черна гора за ЮАР. Твърди се, че той е предоставил собствения си самолет „Лиърджет“ 60 на сръбски олигарх, който му е върнал жеста с друга летателна машина, която в момента се намира на негово разположение.

За Василев има издадена европейска заповед за арест, както разкри първо ПИК. Но този факт не го притеснява, тъй като в ЮАР той е недосегаем за родното правосъдие.

По-рано днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров отрече информацията, че банкерът е бил засечен на територията на Сърбия.

На 28 юли Василев бе привлечен задочно като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. /pik.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене