Без категория

Вяра: Масиран инфаркт уби 52-годишния управител на МБАЛ „Рокфелер” д-р Борис Киров, първият го прати в болница в началото на годината

д-р Борис Киров

Шефът на постоянната комисия по здравеопазване към ОбС д-р Христо Френгов: Без него петричката болница щеше да е затворила врати

Петричани: Стресът, голямото натоварване и цигарите го съсипаха

Внезапно от масиран инфаркт почина на 52 години управителят на МБАЛ „Рокфелер” в Петрич д-р Борис Киров. Това е втори инфаркт на уважавания лекар през последните няколко месеца, който се оказал смъртоносен. В съботния ден сутринта му прилошало вкъщи и бил закаран в болница. Въпреки усилията на колегите му да го стабилизират, сърцето му не издържало и около 13 часа той издъхнал в техните ръце. Новината за смъртта му веднага обиколи града. Хора се спираха по улиците и коментираха тревожната вест, още несигурни, че шефът на болницата наистина е починал. В 16 часа тъжната новина бе потвърдена официално и колеги, близки, роднини и приятели на д-р Киров потънаха в траур.

д-р Френгов

”Ако той не беше управител на МБАЛ в тези тежки времена на криза, болница в Петрич нямаше да има”, това заяви председателят на Постоянната комисия по здравеопазване при ОбС д-р Христо Френгов. Той поясни, че ще запомни колегата си като прекрасен човек и професионалист, единствен направил така, че болницата да съществува в момента. Д-р Френгов изказа съболезнования на семейството му. Докато коментираше за в. „Вяра” тъжното събитие, д-р Френгов, който е ортопед, правеше превръзка на пациент. Според него временно мястото на д-р Киров ще бъде заето от зам.-управителя на болницата д-р Тодорка Икономова. По закон тя е длъжна да уведоми здравната каса за рокадата, за да може да подписва документи на болничното заведение. ”Така че не виждам да има някакъв трус!”, категоричен е д-р Френгов. В близките дни се очаква да бъде подписана и заповедта, с която д-р Икономова ще поеме функциите на болничен управител до насрочване на дата за конкурс за шеф на МБАЛ, уточни председателят на ПК по здравеопазване д-р Христо Френгов. Изборът на нов болничен управител ще бъде поставен за разглеждане във всички постоянни комисии, поясни д-р Френгов. Д-р Икономова по специалност е анестезиолог.

Починалият внезапно д-р Киров беше специалист по уши, нос и гърло. Всички от колегите му го определят като диалогичен човек и изключително отговорен в работата си. Бил е много чувствителен и стресът от натоварването се отразил на здравето му. В началото на годината той е лежал веднъж в болница с изкаран инфаркт. Именно това му попречи в отчетите пред общинските съветници. Д-р Киров до последно се бореше за спасяване на болницата от финансовия колапс. По негово предложение бе направен оздравителен план, разчетен по години, при който се насочваха усилията на екип от столични специалисти заедно с петричките им колеги да вдигнат на крака болничното заведение. Това донякъде стана и с помощта на екипа на градоначалника инж. Вельо Илиев. Наскоро бе преведена поредната сума от 40 000 лв. от общинския бюджет по сметката на болницата за погасяване на натрупани задължения към четири фирми – кредитори на медикаменти и консумативи. Припомняме, че болницата има дълг близо 2 000 000 лв. Той е стопен и разсрочен с намесата на д-р Борис Киров по време на преговорите. Той имаше качеството да води безпогрешни преговори, припомниха колегите му неговия принос за спасяване на болница „Рокфелер”.

Д-р Киров е семеен. Съпругата му е сестра на скандалната общинска шефка на „Фарма Петра” Силвия Тренева. Запознати казват, че оттам са започнали първите му здравословни проблеми. Говори се, че докторът и съпругата му са помагали с пари на Тренева, за да я измъкнат от финансовия батак. Но вместо това докторското семейство затънало също в дългове. Преди месеци частен съдебен изпълнител обяви на публична продан етаж от жилището му. Това го съсипало, твърдят приятелите му. За тежкото му здравословно положение натежали и цигарите. Докторът ги пушеше нонстоп въпреки забраната. ”Ще го запомним със силно развитото му чувство на отговорност, като добър човек, колега и прекрасен професионалист”, характеризира го д-р Христо Френгов.

Снимките:

1 Д-р Борис Киров

2 Д-р Христо Френгов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене