ВИДЕО:Стотици неврокопчани се черкуваха днес на храмовия празник в черквата „Успение Богородично“ в Гоце Делчев

ооо

Четири, от петте действащи храма в Гоце Делчев тази сутрин бяха затворени. За да отдадат почит към Божията Майка, всички вярващи християни се черкува днес на храмовия парник на чрквата, посветена на Успението на Пресветата Богородица. Още в най-ранните часове на деня, храмът бе препълнен което наложи много от богомолците да се черкуват в двора на църквата. Празничната служба бе водена лично от н.в.п., Неврокопския митрополит Серафим.

След Възкресение Христово, за неврокопчани, най-важният църковен празник е Успение на Пресвета Богородица, посветен на смъртта на Божията майка.

Храмът на Пресветата Майка в стария Неврокоп е белязан с епичните битки на неврокопчани против гръцкото фанариотство, за автокефална църква. Осветен е през далечната 1836-та година, когато Българската църква все още е била подвластна на гръцката, която заставяла гръцки свещеници да изпълняват църковното служене на гръцки език. Непримиримите неврокопчани не са приемали този факт и успели да извоюват правото да се редуват през неделя български и гръцки свещеници. Противопоставянето е било толкова силно, че когато е било ред да се пее на гръцки, през седмицата гърците са преправяли надписите на иконите на гръцки език. Следващата неделя пък българите ги пренаписвали на български. Отчаяни от упоритостта на гърците които били подкрепяни и от султана, българите си направили собствен, макар и дървен храм в края на града в местността „Старото гробе“ който посветили на пророк Св. Илия. Едва през 1912-та година, когато Неврокоп се освобождава от турско робство, а Българската православна църква извоюва автокефалността си, в храмът отново се пее на църковно-славянски език.111

След Възкресение Христово, за неврокопчани, най-важният църковен празник е Успение на Пресвета Богородица. На този ден, традиционно, храмът раздава курбан за здраве, но днешното съвпадение с петъчния ден на който според каноните се пости, курбанът ще се раздава в неделя, обясниха от черковното настоятелство на храмът „Успеие на Пресвета Богородица“ в Гоце Делчев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене