Вяра: 37-годишен мъж от самоковското село Широки дол умря след двудневни болки в корема, джипито му казал, че в неделя почива, да си направи изследвания в понеделник

Георги Бондов

Бащата на Васил Бондов: Отиде си заради страшно нехайство, никакво внимание не му е обърнато, от хирургичното отделение звъня на мене и на началника на РЗИ, крещеше: „Умирам”, за да не звъни повече, му взели телефона

Шефът на хирургията д-р Гълъбов: Беше приет с бъбречна недостатъчност, висок креатинин, високо кръвно налягане, вечерта е направил хипертонична криза и остър миокарден инфаркт, предложих на баща му да направим аутопсия, отказа, проверката от РЗИ показа, че всичко при нас е изрядно

„37-годишният Васил Бондов от самоковското село Широки дол почина заради недобросъвестни медици. Той е поредната жертва на скапаната здравна система в България, която мори и болни, и здрави.“ Това сигнализираха на редакционния телефон съселяни на Бондов с молба репортер на вестника да дойде в селото и на място за разплете загадката за неочакваната кончина на младия мъж.

Разпадащата се здравна система, в която цари небрежност и безотговорност, е причина за смъртта на Васил Бондов, коментират в Широки дол, но те не спират до тази обща констатация и искат да знаят кой е персоналният виновник, кой е небрежният медик, ако има такъв, който почерни семейството му.

бащата и лелята

Приятели на починалия 37-годишен мъж разказаха, че в последната събота на месец юли, когато местните хора отбелязват с голям събор празника на селото, той се оплакал, че не му е добре, има силни коремни болки и се нуждае от лекарска помощ. Две момичета забелязали, че докато останалите се веселят и вдигат наздравици, той седи свит на тротоара в един ъгъл на площада.

некролога на Васил

Васил Бондов не бил от свитите хора, нещо повече – бил душата компанията, затова момичетата се учудили, че няма настроение. Попитали какво му е и когато той помолил за лекарство, разбрали, че не му е добре. Тогава забелязали и че е неестествено бледен. Приятелите му дали да изпие обезболяващо лекарство, но то не подобрило състоянието му. Някак си се прибрал вкъщи, но болките не спрели. В неделя отишъл при личния си лекар д-р Николай Димитров, обяснил му, че има болки и бил посъветван да отиде на другия ден, за да му направят изследвания. С това се изчерпала медицинската намеса на д-р Димитров. Поне така разказват приятелите на Васил. В 10 ч. на следващата сутрин приятел го закарал до болницата в Самоков и той незабавно бил настанен в хирургично отделение. Лекуващият лекар в отделението бил д-р Сакалийски. В 15 ч. същия ден се обадил на баща си Георги Бондов от болничното легло.

Нататък нещата се развили с главоломна бързина. Какво точно е станало, разплакан разказва пред репортер на в. “Вяра“ бащата Георги Бондов: „Страшна трагедия е за мене и другия ми син Димитър. Живеехме тримата. Съпругата ми почина преди години. Васил си отиде заради срашно нехайство, никакво внимание не му е обърнато. На събора се прибра от центъра със страшни коремни болки. През нощта срещу неделя болките не спряха, цяла нощ го боля коремът, не можа да спи и в неделя се обади на личния си лекар д-р Димитров. Отиде при него, разказал му, че има страшни болки, а той му отказал помощ, бил в почивен ден, заявил му: „Ела утре в болницата“. Един приятел на сина ми го закара до болницата в понеделник. Разбрах, че е настанен незабавно в хирургичното отделение, включили му система. През цялото време звънял за помощ на приятели, на Александър Златанов – началник на РЗИ, обяснил, че се чувства страшно зле с думите „Умирам“, звънял на 112, на мен през болки крещеше: „Умирам“. Разбрах, че в отделението са му взели телефона, за да не звъни на никого. Последно е звънял в 23,50 ч. на тел. 112, а в 23,55 ч. е починал. Пазя всички записи и разговорите. От болницата получихме само съобщение за смърт. Аз и другият ми син Димитър не разбрахме какво лечение са му приложили. Знаем, че имаше проблеми с жлъчката. На сто процента съм сигурен, че той умря от спукана жлъчка. Защо не му направиха операция? Ако не са били компетентни, защо не го вдигнаха спешно за София? В смъртния акт пише кардиологичен шок, остра сърдечна недостатъчност, подписан от д-р Сакалийски, който го е приел и подписал акта. Моят син никога не имал проблеми със сърцето. Личният му лекар много добре знаеше, че от година синът ми периодично се превиваше от коремни болки. Явно лечението е било неправилно. А когато са го приели, не му е обърнато достатъчно внимание, с часове е бил сам, без лекарско наблюдение, което е лекарска нехайност, небрежност. Като разбрах, че е починал, бях в шок. Не знаех къде се намирам. Едва не умрях. Разбрах, че вече е в моргата. Не повярвах на диагнозата и ми предложиха да бъде направена аутопсия. Първоначално се съгласих. След това размислих, защото гарван на гарван око не вади. Знам, че никой няма да си признае вината и отказах. Искаше ми се аутопсията да бъде направена другаде, например във ВМА, но нямам финансова възможност да платя за това. Синът ми беше изключително добър. Помагаше на всеки при нужда. Беше организатор шест години на футболния отбор “Гранит“ в Широки дол. Всички в селото страдат заедно с мен. Работеше и ми помагаше. Без него съм съсипан. Обръщам се към вестник „Вяра“, за да разкажа за болката и за нехайството на лекарите, защото напоследък това е трети случай с млади хора. Нужно е да се знае, за да няма други семейства с такива трагедии.

Репортер на в. „Вяра” потърси за коментар завеждащия хирургичното отделение в Самоков д-р Стойчо Гълъбов. Ето неговите думи: „Истината е една. Васил Бондов беше изпратен от личния му лекар д-р Николай Димитров. Постъпи с болки в горната половина на корема и го настанихме в отделението. Не беше здрав. Беше с бъбречна недостатъчност, с висок креатинин, висока уреа, високо кръвно налягане. Незабавно му е приложена терапия по отношение на корема, но вечерта е направил хипертонична криза и херденциален остър миокарден инфаркт с ЕКГ данни и изследвания на трополини и всичко останало. Отразено е във всички документи и се знае. Аз не съм бил там, но по спешност ме извикаха и отидох, изрично поставих условие на родителя да се направи аутопсия, за да не се съмняват. Първо попълни документи, след два часа се върна и отказа аутопсията. Ние нямаме никакви грехове по този случай, освен това този пациент беше с наднормено тегло – над 120 кг. Имахме проверки и от РЗИ по този въпрос, запознаха се подробно със случая, видяха, че всичко е изрядно. Ако близките търсят истината, нека да се обърнат към личния лекар по отношение на наблюдението, колко пъти е викан да се наблюдава, защо е допуснат до това състояние”, заяви д-р Гълъбов.

Снимките:

1 Георги Бондов показва лекарското заключение за смъртта на сина му.

2 Бащата и лелята на загиналия Васил

3 Залепения некролог на Васил

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене