Без категория

Вяра: Рокада в най-мощното предприятие на Югозапада: „Благоевград БТ” с нов директор, досегашният Георги Костов става консултант в „Булгартабак холдинг” в София

Георги Костов

За шефския стол се спряга Венцислав Чолаков, изпълнителен директор на „Булгартабак” и председател на Съвета на директорите

Шефска рокада разтърси благоевградската цигарена фабрика. Досегашното ръководство на „Благоевград БТ”, начело с Георги Костов, е освободено на общо събрание на акционерите завчера, научи в. „Вяра”. Мотивите за смяната засега са неизвестни. За заместник на Костов на кормилото на най-мощното предприятие в Югозапада се спряга Венцислав Чолаков, изпълнителен директор на „Булгартабак” и председател на Съвета на директорите. Хора от бранша не изключват възможността освен благоевградската фабрика той да ръководи и останалите две дружества на холдинга. В новия Съвет на директорите влизат две юристки, сред които е Милена Христова.

Венцислав Чолаков

Горещата новина е най-коментираната тема в благоевградския цигарен гигант, който е най-печелившото предприятие не само в Пиринско, но и в цяла Югозападна България.

Макар че рокадите по върха в „Благоевград БТ” през последните години са сравнително чести, смяната на сегашното ръководство се приема като неочаквана. Поне такива са коментарите сред обикновените работници и служители.

Днес изтича крайният срок, в който документите и протоколите от общото събрание трябва да бъдат вписани в Службата по вписванията.

След първото заседание на директорския съвет ще бъде обявен официално и новият изпълнителен директор на „Благоевград БТ”. Коментарите пращат досегашния Георги Костов като консултант в „Булгартабак холдинг” в София. Телефонът му обаче през целия ден вчера даваше свободно и не успяхме да разберем неговия коментар за рокадата.

Благоевград БТ

Георги Костов е шеф на „Благоевград-БТ“ от края на ноември 2011 г. Тогава той седна на стола на дългогодишния изпълнителен директор на благоевградската цигарена фабрика Петър Папучаров. Рокадата бе предизвестена след приватизацията на „Булгартабак холдинг” от австрийското дружество „БТ Инвест“. От борда на директорите бяха освободени бившият син депутат Ясен Попвасилев и Емил Сандев – бивш изпълнителен директор на „Благоевград-БТ“. На тяхно място влязоха Ангел Димитров и Венцислав Чолаков.

Георги Костов е бивш изпълнителен директор на „Благоевград БТ” в средата на 90-те години на миналия век. Близо 20 години неговата кариера се развива в цигарения бранш, където е заемал различни ръководни постове, включително и шеф на холдинга. В края на 2009 г. на извънредно събрание на акционерите на „Булгартабак холдинг” АД той влезе в управленския екип на гоцеделчевеца Иван Биларев като негов зам.-директор. Дотогава бе шеф на дирекция “Преструктуриране и приватизация” в холдинга.

Кариерата на Георги Костов в цигарения бранш бе предшествана от един мандат в Общинския съвет на Благоевград, където бе председател на комисия. По-старите благоевградски политици си спомнят, че в тогавашния местен парламент Георги Костов влезе с листата на Евролевицата.

Снимките:

1  Георги Костов

2   Венцислав Чолаков

3  Сградата на „Благоевград БТ”

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене