15 август – Успение на Пресвета Богородица

Богородица

Днес Българската православна църква отбелязва християнския празник Успение Богородично, известен още като Голяма Богородица. Това е денят на смъртта на Дева Мария и във всички църкви, манастири и параклиси се отслужва тържествена Света литургия в прослава на Божията Майка – покровителка на майчинството.

Този ден честват преди всичко жените. Те замесват обреден хляб, наричан Богородична пита и го раздават заедно с плодове за здраве, но и за душите на умрелите. В някои райони се правят общоселски сборове – на различни оброчни места или край църкви и манастири, чийто патрон е Света Богородица.

Легендата разказва, че преди около 2000 години 64-годишната тогава Божия Майка живеела в Йерусалим, в дома на Свети Йоан Богослов. Когато веднъж се молела на Елеонската планина, при нея се спуснал Архангел Гавриил с палмова клонка в ръка и й възвестил близкия край. Дева Мария приела с радост вестта и пожелала да види още веднъж преди смъртта си Светите апостоли.

Апостолите се събрали по чуден начин на този ден, тъй като били пръснати по света за евангелска проповед. Те станали свидетели на блажената й кончина. Божията майка предала чистата си душа в ръцете на своя син Исус Христос. При Успението й, цялата стая се изпълнила с дивно благоухание, а ангели пеели: “Радвай се, благодатна, Господ е с теб, благословена си ти между жените!”.

Вместо мъка апостолите изпитали неописуема духовна радост. Погребали тялото й в Гетсимания, до гробовете на родителите й и на Свети Йосиф Обручник.

В памет на явяването й пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“.

Във всички краища на България Пресветата Дева се почита от жените като покровителка на майчинството, брака и семейното огнище. Вярва се, че тя помага на бездетните да се сдобият с рожби. Ето защо на празника й всяка млада булка без деца полага дар пред иконата на Пресвета Дева Мария, за да измоли покровителството й. На много места българите отбелязват Успение Богородично като един от празниците, посветени на новата реколта – с голям курбан, общ за цялото село.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

На този ден празнуват всички, които носят благословеното име Мария, както и носещите името Марин, Мара, Мариян/а, Марийка, Мариета.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене