Без категория

Западните журналисти на колене пред руския външен министър Сергей Лавров в Москва

Лавров

Кореспондентът на Топ Преса в Русия напомни завета на Хан Кубрат пред министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров: „Ако после моята смърт се разделите, ще ви поробят, ако се държите заедно – никой няма да може да ви сломи!”

Лавров 1

– Русия и България сме братски народи. Какво прави Русия за сближаване между нашите две страни? Преди пет години сръбски колеги ми разказаха виц, смисъла на когото  е,  следният: „Сърбия е заприличала на мобилен телефон «Nokia » – всяка година става все по-малка и по малка”.

Какво мислите за ситуацията на Балканите?

Цитирам една унгарска шега, че страните от Централна и Източна Европа, България в това число, вече се намират на ниво  „под задната част на жабата”, т.е. по-ниско няма на къде. Как ще коментирате това? Какво мислите за резултатите, проведени в България през миналата година, на референдума за строителството на атомна електроцентрала?

Ако говорим за ситуацията на Балканите, тя не може да бъде  удовлетворителна за нас – остават много проблеми (за ситуацията в Косово, Босна и Херцеговина), и те са решават трудно.

Съгласен съм, че разпадането на Югославия, която  до голяма степен се дължи на вътрешни грешки, но също така до голяма степен се наблюдава и  намесата на външни фактори, които са повлияли на ситуацията нееднозначно. Във всеки случай, това е в противоречие с буквата и духа на Заключителния акт от Хелзинки и принципите на ОССЕ – някои членки на ОССЕ бомбардираха държава, страна от същото сдружение. Това е в противоречие с всички мислими и добре познатите принципи на Организацията, записани в документите, приети на най-високо ниво.

външни

Пренаписване на  историята е невъзможно. Ние сме  дължни да направим всичко за стабилността на Балканите. Активно допринасяме за това в най-различни международни формати, включително и на Управителния комитет за Босна и Херцеговина. Готови сме  да подкрепяме процесите, които са инициирани и подкрепени от ЕС с посредничеството между Белград и Прищина. Разбира се, решението може да бъде единственият начин, който ще задоволи и двете страни. Ние не може да налагаме нищо на никого и не може да се забрани нещо. Сърбите и другите народи на Балканите трябва да определят собствените си интереси и да напътстват своите решения за това как да продължават своето развитие и какъв да бъде начинът на живот в този регион. Ние ще уважим избора на всеки народ. Разбира се, че е необходимо да се съобразяваме с предварително договорените международни правни рамки.
С България имаме дълги, добри и приятелски отношения. Ние сме обединени от обща история в борбата за справедливост и независимост. Ние сме благодарни на българския народ за паметта, която пази и храни, както е видно от създаването на паметници на съветските и руските войници.

Ние сме отворени към най-дълбоко партньорството. Ние сме имали много планове заедно, не само в областта на ядрената енергия, но също така в процес на подготовка на  други енергийни проекти. Сега един от нашите приоритети е „Южен поток”.
Ние не може да налагаме нищо. Предполагаме, че българското правителство по всички въпроси се основава на интересите на страната му.

За жаби – Не бях много силен в зоологията, така че аз не мога да коментирам нищо (смее се).

Накрая на пресконференцията Борис Анзов подари българското знаме на руския външен министър, който много се зарадва.

Борис Анзов

Кореспондент на Топ Преса в Москва

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене