Вяра: Кметът Росица Янакиева номинирана за водач на листите на АБВ в Перник и София-област

Росица Янакиева

Кметът на Перник Росица Янакиева е номинирана за водач на листите на Политическа партия АБВ в Перник и София-област. Предложението  е направено от местни клубове. В Пернишка област те са вече 21.

„С тези предложения се влиза в Националния съвет, след което се прави подреждането на  листите. Последната дума казва Коалиционният съвет, тъй като всички партньори ще предложат и свои кандидати за листите по места”, коментира на брифинг днес Росица Янакиева, която заема длъжността и секретар на регионалното и местното самоуправление в Изпълнителния съвет на Политическа партия АБВ.

Споразумението за коалиционно партньорство  е  одобрено вчера от Националния съвет. В този коалиционен съвет представителство имат пет партии –  Политическа партия  АБВ, ПП Обединена социалдемокрация, ПП Българска партия либерали, ПП Обединен блок на труда български лейбъристи, ПП ФАГО.

На 16 август ПП АБВ има две национални събития в НДК в София. „От 10 часа започва учредителното събрание на младежката организация на АБВ. С гордост ще кажа, че част от младежите от Перник активно работиха по организацията на това събитие и надявам се, че ще имаме представителство и в националното ръководство. По-късно от 14 часа ще направим и учредителното събрание на женската федерация на АБВ, за което имам честта за провеждането на това събитие”, коментира Янакиева.

Росица Янакиева обяви, че  на  3 септември в Перник ще се проведе учредително събрание на АБВ. Тогава ще се създаде и общинската организация на партията. „Следващата стъпка е, когато и в другите общини се създадат съответните организации да се структурира и областната организация на АБВ”, коментира Янакиева.

До 17 август всички листи трябва да бъдат утвърдени от съвета на коалицията и да бъдат в пълния им състав. Лидерът на АБВ Георги Първанов се е отказал от депутатско място и няма да влиза в листите на партията си, съобщи Янакиева.

Тя обяви други значими личности, които са предложени да бъдат водачи на АБВ. Сред тях са  Румен Петков, който е начело на листата в Плевен. За водач на листата на АБВ – Варна, както и за тази на 25-и МИР – София е избран Ивайло Калфин, бивш външен министър и доскорошен евродепутат. Начело на листата в Ловеч е Кирил Цочев, министър на търговията в правителството на Любен Беров.
Ген. Михо Михов, бивш началник на ГЩ на Българската армия, ще води листата на партията в Бургас, а народната певица Николина Чакърдъкова – в Благоевград. Проф. Борислав Борисов застава начело в Пловдив.

Снимката: Росица Янакиева

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене