АПИ заплаши да прекрати договора на „Актор“ за магистрала „Струма“

АМ Струма

Агенция „Пътна инфраструктура“ заплаши да прекрати договора на изпълнителя на 15-километровата отсечка от магистрала „Струма“ до ГКПП Кулата – гръцката компания „Актор“ АСД, пише вестник “Капитал” в днешния си брой. Това стана ясно след проверка на участъка на новия председател на агенцията Лазар Лазаров. Тя е показала, че строителството на магистралата е в пълен застой и няма как отсечката да бъде пусната през октомври тази година, както до последно твърдеше предният министър на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Последен опит

Говорим за прекратяване на договора и завършване на обекта с допълнителна процедура, ако компанията не се поправи и не влезе в необходимите темпове на работа, каза Лазаров. Пред „Капитал Daily“ той уточни, че е настоял за максимална мобилизация от страна на „Актор“ и осигуряване на необходимата строителна техника, за да започне наваксване на изостаналия строителен график.

Гръцката компания изпълнява участъка от „Струма“ между Сандански и ГКПП Кулата (лот 4), чието строителство започна през април 2012 г. Срокът за завършване на отсечката бе 23 месеца, но два пъти бе удължаван и сега е в средата на октомври. По данни на АПИ обаче до момента са завършени 55% от строителството, а изпълнението още е на етап земни работи. Разплатени са 27.5 млн. лв. с ДДС – близо половината от цената на отсечката. Според най-оптимистичния вариант закъснението по нея ще е два месеца, но вероятно – доста повече. Това ще означава и продължаващи неудобства за пътуващите към Гърция, тъй като строителството тече върху съществуващото шосе Сандански – Кулата, а движението е отклонено през Петрич.

Оскъпяване

Междувременно от АПИ потвърдиха, че гръцката компания е поискала оскъпяване на строителството с 35.1 млн. лв. Формалните мотиви са неприключили отчуждения и пропуски в проекта, но според източник от строителния бранш причината е недостиг на оперативни средства за строителството. През пролетта на тази година „Актор“ вече получи допълнителни 5.5 млн. лв. за изместване на газопровод по трасето на „Струма“. Ако новото искане бъде изпълнено, участъкът до „Кулата“ ще поскъпне почти двойно – отсечката бе спечелена на цена от 55.98 млн. лв. без ДДС.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене