Бисер Чилингиров: Ще има износ на агнета за Катар – сделката не е анулирана

агнета

Ще има износ на агнета за Катар – сделката не е анулирана. Това заяви за Агенция „Фокус” Бисер Чилингиров, председател на Национална овцевъдна асоциация. „Очакваме до септември да бъде решен проблемът със „синия език”, за да може шилетата и агнетата да се продадат. Ако преодолеем борбата със „син език” и започнем да изнасяме за Катар, няма да има горна граница в килограмите, т.е. шилета от 60 кг ще се купуват на цена от 5 лв. на килограм без ДДС”, обясни Чилингиров. Той отправи апел към институциите да се преборят със заболяването и да започне износът в другите страни, тъй като цената за килограм агнешко на вътрешния пазар е много ниска. „В момента фермерът по необходимост може да дава своята продукция на кланица, определена от дадената област, но те купуват на много ниска цена – 4.00 – 4.30 лева на килограм. Не е коректно спрямо българския фермер да паднат цените на агнешкото месо”, допълни той.
Чилингиров подчерта, че за момента важи и забраната за движение на овцете между населените места. „Единствено могат да се движат в определената от БАБХ кланица, която е една за дадена област. Нашите цели са да продаваме на конкурента цена, затова искаме час по-скоро да падне блокадата и да започне нормалната търговия със света”, заяви той.
Чилингиров обясни, че земеделската година е била лоша и голяма част от зърното не е било прибрано изцяло в хамбарите. Той уточни, че се търпят загуби във високопланинските райони, където не се изкупува млякото. „След 19.00 часа се забранява пашата на овцете, а точно в този момент овцата започва да пасе. Т.е. фермерът е принуден да я храни с готова храна, която е предназначена за зимата”, каза още Бисер Чилингиров.
Цветелина ЦЕКОВСКА/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене