Григор Димитров приключи участието си в Аустрелиън Оупън

Григор Димитров

Рафаел Надал: Бях толкова щастлив късметлия в третия сет

Григор Димитров приключи участието си на Аустрелиън Оупън след страхотен мач срещу Рафаел Надал, за съжаление завършил със загуба 1:3 сета (6:3, 6:7, 6:7, 2:6), пише gong.bg. Българската тенис гордост за пореден път показа, че играе като равен с равен с най-големите в играта и бе много близо до сензацията срещу номер 1 в световната ранглиста. Надал загуби първи сет в турнира, а Гришо бе много близо и до спечелването на втори, след като загуби на два пъти с тайбрек като в третата част имаше и три сетбола.

Григор обаче заслужава само похвали за представянето си в Австралия, където достигна до рекордното си до този момент класиране в турнир от Големия шлем. След четирите му поредни победи той завоюва 240 хиляди долара и 360 точки за ранглистата, които ще го изкачат до рекордно класиране в световната ранглиста – 19-о място.

След срещата световният номер 1 Рафаел Надал не спести суперлативите си за Григор Димитров и сподели откровено, че е спечелил третия сет с късмет.

„Както вече казах. Григор има всичко да бъде великолепен шампион. Има много прилики с Роджър Федерер – като стил на игра. Ако продължава по същия начин, нормалната еволюция ще го вдигне на върха“, сподели Надал.

„Бях толкова щастлив късметлия в третия сет. Особено при единия сет бол той пропусна топката. Беше много лесна за него. Последва още една грешка. Просто всичко можеше да се случи в този сет. Това е един много щастлив ден за мен.“

Ето и как се разви срещата сет по сет:

Първи сет 6:3

Пред многобройната българска агитка, мачът започна мечтано за Григор – отличен сервис гейм и пробив още в първия възможен момент за 2:0! Димитров взе и трети пореден гейм преди номер 1 в света да спечели подаването си на нула за 3:1.

Последва първият по-труден гейм за българина, в който се стигна до 40:40. Това обаче не притесни Гришо, който след две отлични разигравания стигна до 4:1.

Последваха два перфектни гейма за сервиращите, в които те не дадоха точка на съперника. Надал взе и следващия, за да се стигне до ситуация, в която Григор сервираше за спечелване на сета.

Геймът започна лошо за хасковлията, който губеше с 0:30, но в този момент показа, че е израснал много и благодарение на три поредни аса при 15:30 спечели гейма, а с това и сета!

Втори сет 6:7(3)

За съжаление вторият сет не започна добре за Димитров. Надал взе сервиса си, след което много търпеливо и методично стигна до два шанса за пробив, възползва се от втория и поведе с 2:0.

В следващия гейм обаче Надал бе много слаб на своя сервис, направи внушителните три двойни грешки и на практика сам върна пробива пасив на Григор. Димитров обаче се възползва перфектно и спечели на 0 своето подаване, за да изравни за 2:2.

Последва дълъг гейм, в който Григор стигна до равенство, но Надал все пак успя да поведе с 3:2. След това испанецът стигна до точка за пробив, но в този момент отличният сервис помогна на хасковлията, който успя да задържи подаването си.

При 3:4 Димитров имаше нови трудности като губеше с 0:30, но отново прояви хладнокръвие и след четири поредни точки изравни за 4:4.

Последваха 4 гейма за сервиращите, за да се стигне до решителен тайбрек. В него Григор започна лошо и допусна минипробив след двойна грешка. Надал продължи да играе отлично на свой сервис, а при 6:3 се възползва от първия си сетбол след отличен минаващ удар от бекхенд покрай излезлия на мрежата Димитров.

Трети сет 6:7(7)

Третият сет започна с дълги и качествени разигравания като сервиращите спечелиха своите геймове до 2:2 като за наше съжаление Надал отрази и точка за пробив на българина. В петия гейм обаче номер 1 в света стигна на свой ред до две точки за пробив и се възползва от втората след удар в мрежата на Димитров.

При 3:4 Григор стигна до два шанса за пробив. Първият бе отразен, въпреки страхотната игра в защита на Димитров. При втория обаче Надал направи голям подарък на Гришо с двойна грешка, след която резултатът бе изравнен – 4:4. Възходът в играта му продължи и след перфектен сервис гейм нашето момче принуди испанеца да сервира за оставане в сета.

Надал се справи, но пък и Димитров взе своя сервис и си осигури минимум тайбрек. Българинът стигна и до сетбол след удар с рамката на ракетата на Надал. За съжаление обаче Димитров върна жеста и на свой ред удари с рамката на сетбола.

В крайна сметка отново трябваше сетът да се реши с тайбрек. В него Надал пръв направи минипробив след феноменално разиграване, в което Григор прехвърли испанеца с хотдог, той обаче успя да върне топката и в последствие да вземе точката. При 4:2 Гришо върна минипробива, но в следващото разиграване стреля в аут и така Надал върна минипробива преднина.

Испанецът обаче направи непредизвикана грешка, а Гришо дори поведе с 6:5 след ново дълго разиграване и удар в аут на съперника му. Димитров имаше отличен шанс – сетбол на свой сервис. Началният удар бе отличен, но напрежението си каза думата и хасковлията изпрати в аут наглед лесна топка. Все пак Димитров си осигури нов сетбол, отразен прецизно от Надал.

Номер 1 в света на свой ред стигна до сетбол при 8:7. Григор бе на сервис, но в последвалото разиграване направи непредизвикана грешка и подари сета на Надал след 7:9.

Четвърти сет 2:6

Четвъртият сет започна много неприятно. Надал взе сервиса си, а след това последва маратонски гейм, в който се стигна до пет равенства, но отново Надал се оказа победител и оползотвори втората си точка за пробив. Рафа затвърди пробива, след което Димитров стигна до първи спечелен гейм.

При 5:2 Григор сервираше за оставане в мача, но силите му вече бяха изчерпани, направи няколко грешки и в крайна сметка с нов пробив Надал взе сета, а с това и мача.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене