Вяра: Доайенът на туристическата песен маестро Борис Стрински от Самоков се изкачи до хижа „Мусала” в навечерието на 85-ия си юбилей, дирижира хора на ветераните на 2380 м височина

Борис Стрински

Диригентът е самоук талант, работил е като майстор стругар, счетоводител и преподавател в Механоелектротехникума „Никола Вапцаров“ в Самоков

 Доайенът на туристическата песен у нас маестро Борис Стрински от Самоков навършва 85 години на 12 август. В навечерието на своя рожден ден Борис Стрински се изкачи до хижа „Мусала“ на 2380 м и за пореден път дирижира хора на ветераните туристи при самоковското дружество „Рилски турист“, който по традиция откри 87-ия празник на Рила и масовото покоряване на балканския първенец връх Мусала. Бай Боре не пропусна на празника да се увековечи за спомен и с председателката на самоковското туристическо дружество Марияна Илиева.

Марияна Илиева

45 години той е неизменен ръководител и корепетитор на хора на ветераните туристи при туристическо дружество „Рилски турист“ – Самоков.

планинарския хор

Борис Стрински е роден през далечната 1929 година в Долна баня, където завършва и основното си образование. От есента на 1943 г. е при своите баба и дядо (по майчина линия) в Самоков, където през 1947 г. завършва с отличие гимназия. Част от ученическите му години са свързани с изкачвания до върховете Мусала и Мальовица в Рила, преходи до Рилския манастир, участия в много туристически походи – първоначално в Родопите, а след това и на Витоша, Стара планина, Средна гора, Пирин и Осогово.

Борис Стрински

Борис Стрински завършва задочно Образцовия механотехникум и Полувисшия институт за учители специалисти в София със специалност „Технология на машиностроенето“. Работи като счетоводител, майстор стругар и е дългогодишен преподавател в Механоелектротехникума „Никола Вапцаров“ в Самоков. Музиката е неговото хоби, неговата голяма житейска любов, благодарение на това, че от малък обича планината и туризма.

Борис Стрински на практика няма музикално образование, самоук е, но днес се радва, че неговата работа и дейност са добре оценени. Това, разбира се, личи от споделените мнения на такива светила в областта на хоровата музика и песен, като покойните проф. Георги Димитров, проф. Венелин Кръстев, Александър Танев и методиста Никола Янев. Но най-много Борис Стрински се гордее с направеното изказване на проф. Иван Лалов – бивш председател на Централния съвет на Българския туристически съюз, който на неговия 75-годишен юбилей каза: „Филип Аврамов и Борис Стрински жалонираха пътя на туристическата песен в България!“.

Бай Боре не може без музика в живота си. Обича всякаква – и класическа, и естрадна, и народна, стига тя да е добре изпълнена. Не харесва обаче крещящите съвременни песни със скачащ от гама в гама съпровод. Днес Борис Стрински има зад гърба си около 150 песни на туристическа тематика, над 40 са хармонизираните от него народни песни със запазена автентичност и самоковски стари градски песни. Творчеството му включва още към 30 маршови, църковни или песни от общ характер, в т.ч. и посвещения. 18 песни е написал за родния край и 8 за Самоков и Долна баня. Автор и композитор е на вече шест самостоятелни сборника и един за деца. Последният му сборник е със заглавието „Вечните пътища“, издаден с любезното съдействие миналата година на община Самоков и Туристическо дружество „Рилски турист“.

„Скромната ми композиторска дейност дойде при мен много късно – спомня си днес бай Боре. – Аз свирих в оркестри, и то много добри, съпровождах или ръководех докални групи и хорове, но музата ми, т.е. желанието ми да композирам песни, дойде, след като започнах работа с хора на ветераните туристи при туристическо дружество „Рилски турист“ – Самоков, от примера на моя незабравим приятел и колега – покойния Филип Аврамов, а по-късно и от моята рожба – детския хор „Рилчета“ към Начално училище „Станислав Доспевски“. Дойде и от любовта и преклонението ми към родната природа и прекрасните ни планини, които започнах да обхождам още от юношеските си години“.
Песните, които Борис Стрински композира, са чисто български. Избягва да прибавя към тях йодлери, защо все едно е да направиш „присадка от дивачка круша на питомна“. Първото му участие с хора на ветераните туристи е на 150-хилядния туристически събор на Предела през далечната 1969 г., за да последват „Копривките“, хижа „Узана“, Перущица, „Бунтовна“, „Паниците“, Карандила и други. Под неговото диригентство самоковският хор има вече над 800 концертни изяви и различни участия. Изнесъл е самостоятелни концерти или е участвал в изяви със сродни хорове в над 45 наши градове и села. Открил е с песните си над 15 хижи, заслони и разширения на туристически обекти в страната. Осъществил е четири концертни турнета в Германия с изнесени над 20 концерта и по едно в Македония, Гърция и Турция.

Голяма е заслугата на Борис Стрински по време на тържествата, посветени на традиционния празник на Самоков в чест на свети Симеон Самоковски, в градската туристическа градина да се провежда националния фестивал на планинарската песен „Бялата порта“. За своята дългогодишна и богата работа и дейност като диригент и композитор Борис Стрински естествено е многократно отличаван и награждаван. Той е носител на званието „почетен гражданин на Самоков”, два пъти на почетния знак на рилския град, на почетните знаци на град Зебниц – Германия, град Кутна Хора – Чехия и символичния ключ на град Кострома – Русия. Борис Стрински има лауреатски звания от ІV, V, VІ и VІІ републикански фестивали на художествената самодейност, носител е на четири медала „Алеко Константинов“ и два „За особени заслуги“ – І степен. Десетки са личните купи, статуетки, плакети, картини и предмети, както и над 80-те дипломи, грамоти и благодарствени писма, които красят неговия дом, а също толкова са подредени и в репетиционната зала на хора на ветераните туристи в Клуба на армията в Самоков.

Снимките:

1 Борис Стрински, Любомир Кузев, заедно с бившия министър-председател Симеон Сакскобурготски и бившия министър на спорта Димитър Иванов – Лучано на хижа „Мусала“ при откриването на възстановената първа клекова хижа

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене