Вестник Струма пред фалит?

30133-632x358Фирми, близки до мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, са финансирали с общо близо 30 млн. лв. няколко медии през 2011 и 2012 г. Заемодателите са сред големите длъжници на КТБ и сега си търсят парите по съдебен ред. Това сочат данните от разследване на „Протестна мрежа“. Неизрядните получатели на парите са фирми-издатели или акционери в компаниите-собственици на „Труд“, „24 часа“, „Преса“, „Тема“, „Стандарт“, „Шоу“, „Блиц“, „Марица“, „Струма“ и други. Спрямо всички тях са заведени дела за несъстоятелност, сочи разследването.

Заемодателите са три дружества

регистрирани на адреси, предпочитани за регистрация от компании на Цветан Василев и са сред големите длъжници на поставената под специален надзор банка.

 „Протестна мрежа“ разполага с документи, от които се вижда, че още преди затварянето на КТБ е започнала процедурата по събирането на парите чрез нотариални покани. В началото на август пък са заведени и три иска за несъстоятелност в Софийския градски съд.

 От публикуваните на сайта Noрешарски! документи се вижда, че необслужвани кредити за общо 6.545 млн. евро плюс лихви от 378 хиляди евро – има издателят на „24 часа“ и „Труд“ „Про нюз“ АД

 Кредитите са отпуснати през 2011-2012 година от „Сайга консулт“ ЕООД, собственост на Иво Георгиев Манчев, който присъства в управлението и на други фирми регистрирани в бизнес сградата на бул. „Цар Борис III“ 159 където са „Бромак“, TВ7 и други фирми, свързани с КТБ. Единият от договорите на стойност 3 млн. евро е оформен като договор за ексклузивитет при продажба на недвижим имот. Нотариалните покани за изпълнение на договорите са предадени на 3 юни 2014г. на адвоката на Венелина Гочева – Димитър Димитров. На 4 август тази година в Софийски градски съд е заведено дело 5410 за несъстоятелност на длъжника.

Необслужваните кредити на ГМ Прес – издател на регионалните „Марица“ и „Струма“ и още няколко медии, са за общо 6.4 млн евро. Отпускани са от фирма „Булит 2007“ ЕООД, регистрирана на ул. „Хубча“ 8 – друг предпочитан адрес за регистрация на фирми от адвокатите на Цветан Василев. Отпуснати са общо пет кредита между февруари 2011 г. и юни 2012 г. Нотариалните покани за изпълнение на договора са изпратени на 2 юни т.г., а на 1 август е заведено дело за несъстоятелност в Софийския градски съд, което на практита обрача медиите на фалит след като издателят им отива на съд за банкрут. Дали обаче ще стане така или просто ще ще смени фирмата с идея „преоблякъл се Илия пак в тия…“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене