Новото име в тениса за момчета до 8 години – Филип Чулев от Гоце Делчев

111

Самото име Филип Чулев кара децата на тенис кортовете да треперят.

За първата половина на 2014 г. Филип има 4 купи, два медала и грамота от Българската федерация по тенис. Успехите му вещаят голямо бъдеще в тениса, ако продължи със същото усърдие и хъс.

„Това му е най-хубавото нещо, че той на корта като влезе не се плаши дори и мъж да застане да играе срещу него, той застава, играе нахъсан. На тренировка се е случвало някой път в играта да загуби равновесие или в стремежа да отиграе топката, която е по-далеч, той пада на корта, изпуска ракетата, но в същото време става и гледайки топката се хвърля и я хваща само и само да не се допусне точка да остане в неговата зона”.

Първи април 2013 г. като на шега той стъпва на оранжевия корт.222

„Филип е невероятно момче, момче родено за тениса, защото в него изцяло, и в къщи, и на корта все едно ракетата му е залепена за ръката. Мисли единствено и само за тениса. Тук на корта проявява невероятни качества – бързина, ловкост и всичките качества, от които един спортист има нужда, за да може да се проявява напред в развитието си като такъв и да постига добри резултати.

Зад гърба си има три загубени финала, което не го отказва, все пак само три деца до момента са успели да го победят. Признава си, че дори на второ място в Пловдив на регионално ниво се е радвал, защото това е било най-трудното му състезание. Неговите награди са първи на рафта в тенис клуба, където тренира.

Има и други обещаващи имена като Илия Дробенов, Александра Самандова и Нора Ловкова.

„Надяваме се не само Григор Димитров да прославя България, но и да излезе от Гоце Делчев такъв тенисист или тенисистка в лицето на моята дъщеря също. Александра Самандова има много добри изяви, работим усърдно и с нея, така че някой от подрастващите да прослави тениса в Гоце Делчев”.

 

Причината Филип да заиграе тенис е неговият баща Георги.

Какво правиш в свободното си от тренировки време?

Играя у нас тенис, на улицата!

Ти постоянно играеш тенис, така ли?

Да, дори и децата от улицата играят с мен тенис.

От колко време тренираш?

Близо 2 години.

Ти си бил съвсем малък, когато си започнал, трудно ли ти е?

Не много.

Кога ти е най-трудно?

Когато ме затрудняват.

А имаш ли нещо, което си казваш и което правиш преди да излезеш на състезание?

Да, че ще ги бия. Казвам си на ум, че ще ги бия всички.

А то май точно така става. Колко победи имаш?

Много са, не ги броя, те са много. В един турнир трябва да спечелиш три мача, за да спечелиш купата. За това не си ги броя, аз съм ходил на много турнири.

Кое беше последното ти голямо постижение?

В Благоевград. Тогава пак взех купа. На едно състезание играхме до десет, а той ме водеше с 5 на 9 и накрая го победих с 11 на 9.

На теб ти е голямо удоволствие да идваш на тренировки.

Да.

На какво те учат като дойдеш тук?

На всякакви удари. Първо като стана много добър на удара, започват да ме учат на друг удар и като свърша, почват разигравания, тичания и такива неща.

Тенисът в Гоце Делчев е млад спорт. Тръгва от физкултурен салон преди 16 години. Днес този спорт отваря нови хоризонти за младите спортисти./ТВ Запад/

www.novamesta.com

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене